От х:

Днес в x:

Щастието е добро здраве и лоша памет

Това определение е на Ингмар Бергман, който през миналата година си отиде от този свят на 89 годишна възраст. Остави след себе си 46 филма, почти всички по негови сценарии. „Сцени от един семеен живот"/ 1973 г./ и „Есенна соната" са сред най-популярните му филми, макар че нямат награди „Оскар " като „Изворът на девственицата","Шепот и вик","Поляната с дивите ягоди" или „ Фани и Александър" (с 4 „Оскара").

„Какво е любовта?", „Това,което имам, любов ли е ?" – тези въпроси си задава Мариане, героинята от „Сцени от брачния живот" на Бергман. Спектакълът можете да гледате в Хасково в сряда – 26 ноември. Постановката е на Сливенския театър, режисурата - на проф. Енчо Халачев. Ролите се изпълняват блестящо от Николета Малчева (Мариане) и Стефан Иванов (Йохан). Без дидактика Бергман ни напомня, че няма съвършени отношения дори между най-близките хора. И че човекът до нас невинаги го виждаме такъв, какъвто е в действителност. И невинаги чуваме музика, когато ни целува любимият човек.....

Определяха Бергман като екзестенциален режисьор и сценарист, разглеждащ въпросите за самотата, съдбата, смъртта. Наричаха го още „женски режисьор" заради тънкия психологизъм и описваните кризисни отношения между хората. Женил се е пет пъти, има девет деца. И безспорно - заслужена световна слава. Мъдрец, който не обичаше самолетите, светския живот, интервютата, наградите. Живееше сред философските книги и старите грамофонни плочи в дома си на остров край родната Дания. И ето че имаме възможност в Хасково да се докоснем на живо до словото му.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини