От х:

Днес в x:

Pokemon Go активира същите неврони в мозъка като наркотиците

Мобилната игра Pokemon Go активира същите неврони в мозъка като наркотиците, което може да доведе до пристрастяване и последващо проваляне на живота. Това е песимистичният вариант на потенциалните ефекти от играта, смята професор Елан Баренхолц, съобщава онлайн изданието Business Insider.

Баренхолц е професор в Центъра за комплексни системи и мозъчни науки към Университета на Флорида. "Даваме си стимуланти и обратна връзка, каквито не сме изпитвали преди. Точно като наркотиците, никога не знаеш накъде ще тръгнат нещата", коментира Баренхолц по повод игрите с виртуална реалност.

Те създават "опасна пътека", която предоставя повече възнаграждения от реалността, смята професорът. Това създава риск хората да се пристрастят повече към виртуалната реалност и да отхвърлят истинския живот. Вече има и случаи на хора, които са напуснали работата си само и само да имат време да ловят покемони. Има и множество инциденти на пострадали хора, които не гледат къде вървят и дори влизане във военни бази само и само да се улови поредният покемон.

"Когато си навън и обикаляш средата, но в същото време получаваш възнагражденията и удоволствието на видеоиграта, създаваш много по-голямо и дълбоко преживяване, към което мозъкът се привързва много дълбоко, въпреки че човек съзнава, че това не е реално. Това е точно като фокусите и илюзиите - знаеш, че не са истина, но голяма част от мозъка ти ги приема и им вярва. С играта е същото, но още по-дълбоко и пристрастяващо", смята Баренхолц.

"Мисля, че лесно част от населението може да се "изгуби" във виртуалния свят, защото той ще активира по-добре тези неврони и ще създава впечатлението за по-големи награди и удоволствие. Pokemon Go е само началото. Той може да бъде сравнен като първата изобщо компютърна игра - има още много да се развива, докато достигне пълните си способности", предупреждава специалистът. Това няма да стане скоро, но според него е добре отсега да се имат предвид рисковете на виртуалната реалност и към нея да се подхожда внимателно.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини