От х:

Днес в x:

Хасковски фотограф показа пътя на хляба - от нивата до трапезата

    Хасковският фоторепортер Тихомир Петков показа изложба от 24 фотографии. Тя бе подредена в стамболовското село Рабово по повод Фестивала на хляба.

    Фотосите бяха подредени в нива с лимец, която бе зажъната ритуално. Подобна изложба се прави за първи път у нас, признаха колеги на Тишо. Тя показва технологията и традициите в отглеждането на лимеца и производството на хляба – от нивата до трапезата. Така стотиците посетители имаха възможност да проследят процесите чрез подредените насред нивата фотоси, обединени от името “Светлописи от жътва”. „Идеята ми беше да представя изкуството в естествената му среда, там, където съм запечатал кадрите, там исках да ги покажа. Затова съм използвал българската дума светлопис, защото исках да бъда по-близо до българските традиции и обичаи”, каза Тихомир Петков.

    Фотографиите са правени в продължение на 5 години. Подредени са под формата на полукръг, който за траките символизира плодородието. Древното жито лимец пък се смята и за храната на бъдещето. Авторът се надява да успее да покаже изложбата и на други места в страната, за да може по този начин да популяризира древните български обичаи.

    Всяка година край Рабово, където се сее древното жито лимец, се прави възстановка на старите български ритуали. Мъже и жени, облечени в народни носии зажънаха лимеца. Посетителите имаха възможност да отитат и от прясно изпечения хляб.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ди
      Дидо
      9 -4
      19:58, 30 юли 2016
      Браво,Тише! Ти си номер 1!
    • 2
      Вл
      Влади
      7 -2
      22:08, 30 юли 2016
      Много оригинална идея! УСПЕХ!
    • 3
      Бр
      Браво!
      2 -2
      11:02, 31 юли 2016
      Най-накрая се върна към това което най-добре му отдава! Поздравления г-н Петков! Добре че футбола пропадна...защото не ти беше мястото там....сега се вижда че е било за добро! Занимавай се с фотография....от футбол нищо не разбираш!!!
    • 4
      Вс
      Всевишния
      5 -3
      11:47, 31 юли 2016
      Такава АРТ инсталация за първи път се прави!
      Браво на фоторепортера Тихомир Петков!
      Относно футбола, който се е захванал в нашия град с футбол винаги е бил оплюван!

    • 5
      Об
      Обективен
      4 -1
      12:08, 31 юли 2016
      Поздравления за Тихомир Петков
      Такова нещо за първи път виждам и съм приятно изненадан !
    Последни новини