От х:

Днес в x:

Деян Янев: Езиковата трябва да е сред най-добрите в България

Деян Янев е новият директор на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ след като спечели конкурс. Той е учител по български език и Литература. Досега преподаваше в ПМГ-Хасково. 4 години е бил директор на Младежкия център, а преди това експерт в Инспектората по образование. Семеен е, има едно дете. Средното си образование е завършил именно в Езиковата гимназия.

Г-н Янев, поемате едно училище, което е с доста успешен предшественик. На вас се пада нелеката задача да задържите или да повишите нивото.

Гимназията за преподаване на чужди езици „Проф. д-р Асен Златаров“ винаги е било най-силното училище в Хасковска област и трябва да остане такова. Моята амбиция е да бъде едно от най-добрите в България. Мисля, че притежава този потенциал, защото в него работят изключително подготвени специалисти, в него учат изключително талантливи ученици. Моята задача е да организирам работата така, че да има сплотеност, подкрепа, вътрешна мотивация, да бъдат включени родителите, всички участници в образователния процес, които да постигнат една обща цел – да стане едно модерно училище на 21 век, в което учениците да учат качествено и с удоволствие, а учителите да бъдат удовлетворени от това, което правят.

Какви са конкретните стъпки за постигане на тази цел?

На първо място според мен стои създаването на една здрава и силна училищна общност, която включва учители, ръководство, администрация, ученици, родители, тоест екипност.

Някакви планове за конкретни промени може ли да кажете от сега?

Не мога да кажа, че се налагат някакви моментални, големи промени.  Най-малко това би разтърсило училището. Мисля, че хората трябва да са спокойни и да работят с настроение. Стъпка по стъпка ние ще вървим в обща посока, която заедно да определим, защото за мене е много важно екипното мислене и екипната работа. Всички заедно трябва да определим общите цели и да ги преследваме, всеки със своите собствени задачи.

Вие още в началото ми отговорихте на въпроса, който мислех да ви задам: Кое е по-доброто училище - ПМГ, от което идвате или Езиковата, която сега ще ръководите?

Не обичам да правя такива сравнения кое училище е по-добро. Всяко училище си има своята специфика. Подготовката в ПМГ е насочена преди всичко в областта на природните науки и математика, информационните технологии. А в ГПЧЕ е насочена към чуждоезиковото обучение, в хуманитарната област, но също така и във всички останали дисциплини, защото учениците се нуждаят от комплексна подготовка по всички предмети, защото кандидатстват в различни специалности. За тях ГПЧЕ трябва да бъде много добър трамплин, който да им даде добър старт в живота.

Вие сте бил и директор на Младежкия център.

Това е един опит, който ще ми бъде много полезен, защото съм правил много неща, допуснал съм и грешки. Имам си едно наум да не повтарям грешки и ще се опитам този път да бъда по-успешен директор.

Какво ще ви помогне ръководството на Младежкия център в училището?

Работата в Младежкия център е изключително разнообразна – има и стопанска дейност, работа с проекти, работа с младежи, младежки дейности, извънкласни дейности. Това е един такъв опит, който човек може да усвои, защото всеки трябва да развие своите способности в различни сфери. В никакъв случай работата на директора на училището не е по-лека от тази на Младежкия център, особено на едно такова училище, каквото е ГПЧЕ. Тя пак е разнообразна, изисква решаването на много проблеми, умение да се справяш с различни конфликти в различни ситуации. И най-вече умението да даваш кураж на другите, да ги мотивираш, да ги сплотяваш, за да работят с настроение.

Ако искате вие да допълните нещо или съм забравила да питам?

Искам да допълня нещо много важно. Аз съм учител по професия и сега, след като напускам ПМГ, оставям моите ученици, които изключително много обичам и за които ми е много тъжно, че няма да бъда с тях през оставащите им две години до завършване. Но няма да ги забравя и мисля да поддържам връзка и контакти с тях, защото те са прекрасни деца и много ги обичам.

Интервю на Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    32
    321093
    37 -5
    11:40, 30 юли 2016
    Много хубаво интервю. Добри идеи и намерения на стойностен човек и професионалист. Все пак с хората в пенсионна възраст трябва да се раздели и това няма да е чистка, а нормална процедура по закон.
  • 2
    Не
    негови ученици
    27 -3
    13:36, 30 юли 2016
    Изключително почтен, коректен и добър специалист! Желаем му успехи и късмет!
  • 3
    Bg
    BG
    15 -13
    16:17, 30 юли 2016
    Успех ще е само ако тази проклета емигрантска гимназия спре да бълва емигранти.
  • 4
    Bg
    BG
    13 -13
    16:24, 30 юли 2016
    Ако 9 от 10 деца там останат и имат уменията да се реализират тук , ще е успех.
    Но при система за обучение, която има за цел да произвежда нещастни емигранти и самите учители престъпно подтикват децата към емиграция...... единственото решение е ЗАКРИВАНТО НА тази комунистическа система.

    • Не
      Незапознат
      11 -5
      22:09, 30 юли 2016
      Що за човече сте вие?За каква комунистическа система ми говорите?Въобще
      знаете ли каква е идеологията на комунизма?Не мога да повярвам че в
      коментарите за образованието се намесва неуравновесено същество с
      толкова промит мозък достоен за психиатрията.Пояснява ни кое''...произвежда нещастни емигранти.... Но по-впечетляващото е че точно такъв говори кое е ''....единственото решение....''.В ситуацията която сме болшнството гледа да се махне оттук.Битието определя житието.Какво,ще упрекнете хората че искат по-добър живот ли?Освен това ги и наричате нещастници.Имате сранно виждане за хора които въпреки че могат да се върнат не го правят а остават в чужбина.''....самите учители престъпно подтикват децата към емиграция...'' Престъпника в случая сте вие защото се опитвате да ги лишите от образование което им се полага!Задачата на учителя е да се опита да им предостави знания с които по нататък сами да решат съдбата си.Наричате това престъпление?!?Дане сте някакъв талибан или пък се опитвате да приложите идеите на ''Ислямска държава''?Ако нямате изписани хапчета които да подобрят оросяването на мозъка ви,не чакайте.Отидете на лекар. Започнете навреме лечението си.
  • 5
    Tt
    ttt
    4 -6
    09:54, 31 юли 2016
    Езиковите и концлагерите в България са създадени от комунистите. Да комунистическа е системата с която едни от най-добрите деца чрез зубрене се лишават от способността да мислят. Фанатиците от други религии и крайните комунисти по същия начин се създават, чрез зубрене на текстове до припадък. Заменете езика в езиковите с и религиозни текстове и ще имате фанатици и на изхода.
  • 6
    Tt
    ttt
    6 -3
    10:02, 31 юли 2016
    Престъпно е да разделяш деца от родители, като ги потикваш към емиграция и да ги лишаваш от способната да мислят. В България има достатъчно добри възможности, но само отличен език е недостатъчно да работиш в която и да е голяма компания, камо ли да започнеш собствен бизнес.
    И да нещастни са и децата и родителите има ако те са разделени.
  • 7
    По
    Попов
    13 0
    15:21, 31 юли 2016
    Някои не са съгласни по въпроса за пенсионирането на хората в пенсионна възраст, но така си е по закон. Той не може да е валиден само за едни, а за други да не е. Затова такива пом.директори като ************** от ОУО продължават да топлят началническия стол и да ползват облагите от него. Стига с това делене на наши и ваши.
  • 8
    Ха
    Хасковлия
    11 -4
    15:35, 31 юли 2016
    Лично познавам господин Янев и искрено се радвам, че той е заел поста на директор. Сигурен съм, че той ще донесе добро развитие на гимназията. Успехи!
  • 9
    Честито на Господин Янев ! Уча в чужбина и мога да дам някой типа на образование !
    Дано да четете коментарите . 1) Нека се направи ученически блог и учителски ,където да се слагат материали ,както и новите тенденции на образование .Пример :статии на чужд език ,слушане с разбиране .... .Ползата ще бъде пестене на пари от родителите за уроци .Както и ние бивши ученици можем да качваме неща .2) Преподавайте и вие не като госпожа Делиева ! По този начин ще знаете нивото на учениците .Тук къде съм аз ,директорите всяка сутрин поздравяват учениците ,което много затопля нещата 3) Език се учи с говорене ,канете хора от чужбина ! 4) Засилване на техническите знания. Успех и дано учениците най-сетне да не се нуждаят от уроци !
Последни новини