От х:

Днес в x:

Смърт под водата

Юли е началото на активната част от морския сезон в България. Юли е надеждата на българските туроператори, хотелиери, ресторантьори и на министър Николина Ангелкова, че прогнозите няма да се окажат измамни и морският ни туризъм някак си ще се съживи. Юли е и месецът, в който на плажа "Корал" започват вече традиционно да изплуват мъртви делфини.

"Ужасът от миналото лято се повтаря", гласи надписът под снимката на мъртъв делфин на сайта на "Да запазим "Корал". Тя е от началото на юли. Следващите няколко седмици морето ще "достави" на брега над 100 умрели морски бозайника. Ситуацията е подобна на миналата година, когато по данни на "Да запазим "Корал" от май до октомври са регистрирани близо 300 случая на умрели делфини. Миналата седмица двигателят на организацията и човекът, който най-активно се занимава да разследва темата - Атанас Русев, получи възможност да се види с премиера Бойко Борисов, министрите на околната среда, на земеделието, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и МВР, за да изложи тезата си. Но за разлика от миналото лято, когато той в емоционален пост обвини изследванията за нефт и газ или военни учения, този път Русев, за разлика от институциите, е свършил домашното си доста по-добре.

В добре документирано разследване, проведено миналата година, Русев с помощта на чуждестранни и български експерти е проверил с помощта на статистически модели и система за геоинформация вероятната траектория на мъртвите делфини и е локализирал мястото, където вероятно се е случило масовото измиране - 40 км североизточно от украински остров, наречен Змийски. Според Русев това е район с много риба (над 50 вида) и там също така се лови "златото" на Черно море - калканът. Работната хипотеза на Русев и неговите съратници е, че масовата смърт от миналата година се дължи на дънни мрежи (gill nets), които улавят и убиват малки делфини от вида Phocoena phocoena (морска свиня). Същото, подозира той, се е случило тази година някъде в българската икономическа зона, която се простира на 200 км от брега.

Ще забраним, няма да забраним

В резултат на срещата на Русев с Борисов институциите рязко се задействаха. Земеделският министър обяви, че ще се забрани риболовът в райони с популации на делфини, Гранична полиция и ИАРА ще следят по-усилено за бракониери, а мрежите на риболовните лодки ще трябва да се оборудват с акустични устройства за гонене на бозайници.

Така както разследването на "Корал" потъна в медийното море без последствия миналата година, така изведнъж решенията на срещата предизвикаха бум на реакции. Основните потърпевши - риболовците, скочиха срещу решенията, медиите подгряха тази истерия (включително вече добре познатите публикации в "Труд" за "вредните еколози") и се наложиха няколко уточняващи срещи, на които да стане ясно какво всъщност е било решено. "Провеждат се срещи с всички заинтересовани страни, за да се стигне до консенсус", уточниха пред "Капитал" от ИАРА. "Издаването на заповед за ограничаване на зоните за риболов следва да е обосновано от научна гледна точка за установяването на най-вероятните причинители за смъртността. На този етап поради напредналия стадий на разлагане на труповете е невъзможно да се установи със сигурност причината за загиване на намерените делфини", казват от агенцията, явно дърпайки назад от първоначалното съобщение.

Самият Русев е омерзен. Той твърди, че никога не е искал забрана за риболов, нито е сочил за виновни българските рибари - най-вероятните извършители на такива бракониерски действия в Черно море обикновено са турски гемии. "Министърката го каза, не аз", посочва той и казва, че на последната среща в Бургас един риболовец дори е щял да му налети на бой.

Ами ако са военните

Но рибарите не са единствените, с които той влиза в конфликт заради твърдата си позиция, че виновните са бракониери. И МОСВ, и НПО-та, занимаващи се с изследване на морската популация, твърдят, че нищо толкова категорично не може да бъде потвърдено към настоящия момент. Дори коалицията, към която принадлежи "Да запазим "Корал" - "За да остане природа в България", не споделя изцяло възгледите му. Според организацията случващото се наистина е необичайно, но не са взети никакви проби и не може да се говори за научно обосновани теории. "Моята организация работи доста години с рибарските асоциации. Те ни казват, когато имат оплетени делфини в мрежите, помагат ни да решим проблема", казва Зорница Захариева, експерт от коалицията. "В 95% когато има рибарска намеса, личи по трупа. За да бъдат освободени от мрежата удавените делфини, рибарите ги режат. Честно казано, сега намерените не са от този тип", твърди тя.

От "Черноморска изследователска програма НОЙ", която през 2014-2015 г. прави първото от десетилетия обследване и картиране на местообитанията на китоподобните в българската зона, казват, че най-вероятната причина са военни учения. Такива имаше и миналата година, и тази - през юли. Тогава 25 кораба от България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ взеха участие в "Морски бриз - 2016". "Дни по-късно се регистрира значително увеличение на броя на мъртви делфини", казват от организацията. Там сочат и други възможни причини: промяната на местообитанията на по-големия вид афала, който напада малките на морската свиня; рязкото намаляване на рибните ресурси; неколкократно увеличилия се брой на медузите или замърсяванията, причинени от вливащите се в Черно море реки. "Не са рибари. Обявихме награда от 4000 лв. и камера за този, който улови делфин, за да му постави проследяващо устройство. Повече от година никой не успя", казва Аспарух Карастоянов, председател на НОЙ.

Той, както и Мирослав Калугеров от МОСВ казват, че ИАРА налага много строг контрол на рибарите и затова бракониери има много малко. Калугеров също е на мнение, че няма достатъчно запазени трупове, за да се направи аутопсия, тъй като делфинът трябва да бъде намерен до 24 часа и след това или транспортиран в Института по рибни ресурси във Варна, или замразен. Това е проблем още от миналата година, когато с извинението, че не е направена аутопсия и не могат да се вадят адекватни изводи, институциите де факто не направиха нищо по въпроса.

Подводни мрежи

Един чужд експерт обаче вече е правил аутопсии на десетки делфини в България - това е румънецът Разван Попеску, поканен от Русев за разследването му. Пред "Капитал" Попеску твърди, че е очевидно, че основната причина за масовата смъртност е удавяне. Той дори посочва, че е откривал по трупчетата следи от рибарски мрежи. "Малките на този вид делфини са много игриви и обичат да се потапят до дъното, където се заплитат в дънните мрежи и там намират смъртта си", казва Попеску.

Той е работил по подобно изследване в продължение на пет години (от 2007 до 2012 г.) в Румъния, където също е установил подобна причина за масово измиране на делфини. Освен бракониерите друг проблем са изоставените рибарски мрежи - т.нар. ghost fishing. Попеску дори иска тези мрежи да се регистрират подобно на огнестрелните оръжия - да е ясно кой кораб колко има и ако е изоставил някоя някъде, да съобщава за това. Има повече от достатъчно данни, че бракониерите за калкан в Черно море вилнеят в икономическите зони на различни държави, а неофициално се знае, че огромна част от тях са турски лодки.

Самият Русев мисли да напусне "За да остане природа в България", защото смята, че никой друг нищо не върши за спасението на делфините. "Никой не е тръгнал да провери това, което сме казали или твърдели", посочва той. Според него НПО-тата се издържат от проекти и затова искат да вземат пари за онова, което той и колегите му са направили безплатно. "Аз няма да си взаимодействам с институциите, само с премиера директно", казва той.

Той може и да звучи крайно, но е прав в едно. Неговото разследване е единственият по-активен опит да се достигне до някаква сериозна работна хипотеза за масовото измиране на морски бозайници миналата и тази година. В България все още дори няма адекватен регистър на смъртта на този защитен вид - данните на Русев са в пъти по-големи от тези на РИОСВ - Бургас. От ИАРА посочват, че отговорно за защитата на вида е МОСВ. Оттам признават това, но казват, че нямат ресурса да вършат нищо - нито имат лодки, нито достатъчно експерти. Единственото съществено, което произлезе от тези няколко срещи тази седмица, е, че регламентът кой какво прави при намирането на мъртъв делфин ще бъде по-ясен. "Ние ще си направим същото разследване тази година. И когато се окаже в български води, ще платя за данните и ще видя кой какво е правил по това време", обещава Русев.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини