От х:

Днес в x:

Чистката в Турция стигна до българските изселници

В Бурса, един от компактно населените с изселници от България турски градове, са били задържани близо 100 души по подозрения за връзки с Фетулах Гюлен, който властите обвиняват за неуспешния военен преврат.

Сред тях е известният бизнесмен с изселническо потекло Джелял Сьонмез, бивш председател на Търговско-промишлената палата в Бурса. Задържани са и двамата му синове за предполагаеми връзки с организацията на Гюлен.

Фамилията Сьонмез е една от най-известните в града, корените й са от Кърджалийско. Бащата на фамилията, вече покойник, Алиосман Сьонмез е родом от Момчилград. Изселва се през 70-те години. Започнал от уличен продавач на гевреци, основава холдинга Сьонмез, Наричан е Краля на текстила на Бурса и Турция. В същото време холдингът управлява и други сектори, съобщава Mediapool.

Джелял Сьонмез е председател на управителния съвет на създадения от баща му Алиосман холдинг "Сьонмез". Изселническата фамилия притежава телевизия и други медии, които са базирани в Бурса.

През 2013 г. Джелял Сьонмез реставрира джамията в село Могиляне със собствени средства и присъства лично на тържественото й откриване. В промишлените предприятия на холдинга работят много изселници от България.

Сред арестуваните са също бившият валия на Бурса, редица бизнесмени, служители на отговорни постове.

Твърди се, че предстоят още арести на хора, които са заемали важни властови позиции, и такива със солиден бизнес.

Режимът на Ердоган започна повсеместна чистка след неуспешния преврат, като президентът се закани да изкорени т.нар. "паралелна държава" на проповедника, който от години живее в САЩ.

В петък близо 150 души са били арестувани в хода на операция в турския Средиземноморски университет в Анталия, съобщи телевизионният канал "Хабер тюрк”.

Обиските и задържанията в самия университет и в общежитията започнали рано сутринта.

Средиземноморският университет беше открит през 1982 година и се смята за едно от водещите висши училища в Турция. Университетът има 18 факултета и 43 изследователски центъра.

Турските власти са уволнили и шестима служители на министерството за Европейския съюз и са отстранили временно от длъжност най-малко 16 техни колеги, предаде Анадолската агенция.

Агенцията се позовава на източници от ведомството, говорили при условие за анонимност.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу от своя страна определеи като неуместни забележките на директора на американското разузнаване, че чистките в турската армия след неуспелия преврат на 15 юли вредят на сътрудничеството в борбата срещу "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

"Ако те (американците) питат дали борбата срещу ДАЕШ е отслабена заради чистката в армията, ние казваме: напротив, когато армията се прочиства, тя става по-благонадеждна, чиста и ефективна в тази борба", заяви пред репортери Чавушоглу.

Директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър заяви по-рано, че чистката, извършвана от турските власти в армията, ще затрудни съвместните действия с Турция за борба срещу ИД.

"Това оказва влияние, защото засяга всички сегменти от апарата на националната сигурност на Турция", каза Клапър на форум по сигурността в Аспен, щата Колорадо. "Много от нашите събеседници са уволнени или арестувани. Напълно ясно е, че това ще забави и ще затрудни сътрудничеството с турците", посочи още той.

Чавушоглу се опита също да омаловажи притесненията на Запада във връзка с процеса на помирение с Русия, като заяви, че отношенията с Москва не са алтернатива на НАТО и ЕС.

Турското правителство твърди, че опитът за преврат на 15 юли, при който бяха убити 246 души и ранени над 2100, е бил организиран от последователи на Гюлен. Ислямският проповедник е обвиняван, че води дългогодишна кампания срещу държавата чрез внедряване на свои последователи в държавните институции, в частност армията, полицията и съдебната система.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Os
    Osman
    5 -9
    13:43, 30 юли 2016
    Алооо,хасково.нет,няма режим на Ердоган,не пишете... Виж коментара
  • 2
    Хитлер беше демократично избран, Мусолини и Сталин също. Бай Тошо няколко пъти беше демократично избиран, та и Ердоган като него, но Ердоган ще си иде като Чаушеско или като Садам Хюсейн...а не като Бай Тошо, у дома си в леглото.
  • 3
    Jo
    Joker
    9 0
    17:31, 30 юли 2016
    Този Гюлен ( Ц.Р.У ) е много опасен и за България
    Един познат е посещавал техните сгради в Пловдив
    и каза че се организират бавно по бавно и са като
    вирус в едно тяло и имали сгради във всеки град където
    се промиват мозъци, купуват се с пари депутати и важни
    личности като журналисти,чиновници, началници ...
Последни новини