От х:

Днес в x:

Мъжете в Иран сложиха фереджета в подкрепа на жените си

Мъже в Иран носят фереджета в знак на солидарност към жените в страната, които са принудени да покриват главите си на обществени места, предаде Independent.

През последната седмица в Иран се появиха снимки на мъже, които носят фередже, като до тях стои жена им или тяхна роднина с разпусната коса.

Снимките идват в отговор на покана от Маих Алинежад, иранска активистка и журналистка в Ню Йорк, която приканва мъжете да я подкрепят в кампанията и срещу принуждаването на жените да носят фереджета.

Носенето на фередже е наложено от така наречената „морална полиция„ в Иран. За жените, които не носят фередже или не го носят правилно, има и глоби, а понякога дори и затвор.

Държавно финансирани рекламни билбордове в Иран представят жените, които не искат да покриват главата си, като разглезени и непочтени.

На иракчанките се говори, че при неспазване на правилата за носене на фередже се излагат на риск от насилие от страна на мъжете.

Жените в страната протестират срещу принудителното носене на фередже. Някои от тях дори прибягват до това да обръснат главите си, за да могат да излизат навън, без да се покриват

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини