От х:

Днес в x:

Безпогрешният китайски биологичен часовник – открийте кой орган в тялото ви не работи добре

Китайският биологичен часовник показва интервалите, в които енергията преминава през частите на тялото като на всеки два часа тя е най-силна в конкретна част от него.

Именно тогава, ако има някакъв проблем в тази част от тялото, симптомите в съответния интервал от време са най-ярко изразени.

Тялото освен всички известни системи, като храносмилателната, нервната, кръвообръщението, лимфната система, съдържа в себе си и енергийна система на меридиани. Меридианите са канали като кръвоносните съдове, например, през които преминава жизнената енергия и по този начин те въздействат върху правилното функциониране на тялото и на обмяната на веществата в него.

В тялото има 12 основни меридиана и всеки от тях принадлежи на телесния орган, от който е получил името си и който определя функцията му. Това са меридианите на белите дробове, дебелото черво, стомаха, далака, сърцето, тънките черва, пикочния мехур, сърдечната област, бъбреците, дванадесетопръстника, жлъчния мехур и черния дроб.

Според теорията за ин / ян, меридианите са разделени на шест двойки – 6 ин и 6 ян меридиани.

Ин меридианите включват органите, които изпълняват функции на събиране, съхранение и обработване на субстанции и енергия в тялото: белите дробове, далака, сърцето, бъбреците, сърдечната област и областта на черния дроб.

Ян меридианите включват кухите органи, чиято функция е обмяна, отделяне (на субстанции, енергия): дебелото черво, стомаха, тънките черва, пикочния мехур, дванадесетопръстника и жлъчния мехур.

Според правилата на китайстката медицина и закона за ритъма, всеки меридиан отговаря на определени органи и телесни функции, протичащи с пълна сила в рамките на цикъл от 24 часа, и на всеки 12 часа, отново за два часа, той почива или е в нисък режим на действие.

Лекар по китайска медицина първо ще попита пациента по кое време от деня се проявяват симптомите на заболяването или разстройството в тялото. По този начин той ще разбере в коя част от тялото е проблемът, което означава къде енергията циркулира със затруднения или къде има твърде много енергия, което също не е полезно.

Препоръчително е да се следи биологическия часовник и да се записва времето от деня когато се появяват симптомите, като например, умора, болка и други подобни симптоми. Също така е добре да се отбелязва и времето когато имате най-много енергия, както и когато се будите през нощта – това също показва проблем с конкретна част от тялото.

Нека обобщим:

В традиционната китайска медицина се счита, че всеки орган в тялото има своите точки на най-висока и на най-ниска енергия.

Този 24-часов цикъл се счита, че ни помага да знаем кога е най-подходящо да сме физически активни, кога да ядем, кога да правим секс, кога да почиваме и кога да спим. Той също така действа като начин за комуникация с конкретен орган или меридиан (енергиен канал) на тялото.

Според традиционната китайска медицина (и други древни лечебни традиции в Азия), жизнената енергия преминава през дванадесетте органи и завършва един пълен цикъл на всеки двадесет и четири часа. Китайският часовник на органите показва циркадното протичане на жизнената енергия чи през различните органови системи съобразно времето от деня. Всеки орган има максимална енергия в продължение на два часа. Органът след това има минимална енергия (или най-ниско протичане на чи) 12 часа по-късно.

Време на максимална функция

от 1:00 – 3:00 – черен дроб (детоксикация, мускули и очи)

от 3:00 – 5:00 – бели дробове (кожа)

от 5:00 – 7:00 – дебело черво (асимилация, изхвърляне, кожа)

от 7:00 – 9:00 – стомах (лимфа, храносмилане)

от 9:00 – 11:00 – далак, панкреас (лимфа, храносмилане)

от 11:00 – 13:00 – сърце (артериално кръвообръщение)

от 13:00 – 15:00 – тънки черва (храносмилане, асимилация, артерии)

от 15:00 – 17:00 – пикочен мехур (кости, зъби, изхвърляне, прочистване)

от 17:00 – 19:00 – бъбреци (кости, зъби, уши, филтриране, изхвърляне)

от 19:00 – 21:00 – сърдечна област (свиване на кръвоносните съдове)

от 21:00 – 23:00 – дванадесетопръстник (терморегулация)

от 23:00 – 1:00 – жлъчен мехур (храносмилане, мускули, очи)

Време на минимална функция или покой

от 1:00 – 3:00 – тънки черва (храносмилане, асимилация в артериите)

от 3:00 – 5:00 – пикочен мехур (кости, зъби, прочистване, изхвърляне)

от 5:00 – 7:00 – бъбреци (кости, зъби, уши, филтрация, изхвърляне)

от 7:00 – 9:00 – сърдечна област (свиване на кръвоносните съдове)

от 9:00 – 11:00 – дванадесетопръстник (терморегулация)

от 11:00 – 13:00 – жлъчен мехур (храносмилане, мускули, очи)

от 13:00 – 15:00 – черен дроб (детоксикация, мускули и очи)

от 15:00 – 17:00 – бели дробове (кожа)

от 17:00 – 19:00 – дебело черво (усвояване, изхвърляне, кожа)

от 19:00 – 21:00 – стомах (лимфа, храносмилане)

от 21:00 – 23:00 – далак, панкреас (лимфа, храносмилане)

от 23:00 – 1:00 – сърце (артериално кръвообръщение)

Когато даден орган е в енергийния си връх, онзи в противоположната страна на биологическия часовник (12 часа разлика) е в най-ниското си енергийно ниво.

Например, между 1:00 и 3:00 черният дроб достига своя връх, а тънките черва са в най-ниското си енергийно ниво.

Така че ако ядете късно през нощта, храната не се усвоява добре в тънките черва, което означава, че трябва да избягвате някои дейности във времето когато енергията на тялото, вложена в съответната дейност, е в най-ниското си ниво.

По времето на максимална активност всички функции са ускорени. Ако има заболявания, породени от излишък на енергия, които претоварват съответната органова система, те тогава проявяват най-силни симптоми и това е удобното време за предприемане на стъпки за снижаване на излишната енергия.

И обратното, ако съответният орган в максималното време показва слабост, той трябва да бъде укрепен.

Естествената медицина има множество способи, които могат да влязат в употреба в случай на излишък или липса на енергия като акупунктура, хомеопатия, билки и други предимства.

Уроци на база на биологичния часовник

Когато един орган е във фазата на пикова енергия, органът в противоположната страна на часовника, отстоящ на 12 часа от него, е в най-ниска фаза на енергия или в покой. Например, между 1:00 и 3:00 часа сутрин черният дроб достига своя пик, вършейки работата си да пречиства кръвта, докато тънките черва или органът, отговорен за усвояването и асимилацията на много ключови хранителни вещества, са с най-ниско ниво на енергия или в покой. Какво ни казва това? Основно, че сигурно е натоварващо за организма да се справя с яденето късно през нощта. Тялото не е програмирано да се справя с модерния навик на средношно гледане на телевизия и на съпътстващите го навици на хранене. Когато ядем късно през нощта, храната не се усвоява добре от тънките черва, а на черния дроб се дава малка възможност да си върши работата на прочистване на организма.

Идеята следователно е да се опитате когато можете да планирате дневните си дейности съобразно пиковата енергия във всеки орган, като в същото време избягвате действия, които могат да натоварват органовите системи когато те би следвало да са в най-ниско ниво на енергия или в покой. Помислете за свързаните с начина ви на живот навици, които бихте могли да промените с цел по-добре да синхронизирате протичането и оттичането на енергията през организма ви:

Разяснения за енергията съобразно китайския биологичен часовник

От 5:00 до 7:00 е времето на дебелото черво, което го прави идеалното време за изхождане и за премахване от тялото на токсините от предишния ден. Това също така е идеалното време да се къпете и да решите косата си. Приема се, че ресането на косата помага за премахването на енергията от ума. По това време могат да се проявят емоции като отбранителност или усещания за застой.

От 7:00 до 9:00 е времето на стомаха, така че е важно да изядете най-голямото хранене за деня сега, за да оптимизирате храносмилането и усвояването на храната. Топлите храни с висока хранителна стойност са най-полезни сутрин. Емоциите, които могат да се породят по това време включват отвращение или отчаяние.

От 9:00 до 11:00 е времето на панкреаса и далака и е свързано с освобождаването на ензими, за да помогнат те за разграждането на храната и за освобождаването на енергия за предстоящия ден. Това е идеалното време за физическа активност и работа. Вършете най-натоварващите си задачи за деня по това време. Емоции като ниско самочувствие могат да бъдат изпитани по това време.

От 11:00 до 13:00 е времето на сърцето, което ще работи, за пренасяне на хранителни вещества в цялото тяло, за да помогне в зареждането ви с енергия и храна. Това време е също така подходящо за обяд и се препоръчва да хапнете лека, готвена храна. Подремването за един час или изпиването на чаша чай също се препоръчват по това време. Чувства на изключително щастие или тъга могат да бъдат изпитани по това време.

От 13:00 до 15:00 е времето на тънките черва и в този период завършва храносмилането и усвояването на изядената по-рано храна. Това е също така добро време да вършите задачите си за деня или да правите физически упражнения. Понякога уязвими мисли или чувста на изоставеност могат подсъзнателно да се появят по това време.

От 15:00 до 17:00 е времето на пикочния мехур когато метаболитните шлаки влизат във филтриращата система на бъбреците. Това е идеалното време за учене или за извършване на представляваща предизвикателство за мозъка умствена работа. Препоръчва се още една чаша чай, както и пиенето на много вода, която да спомогне процесите на детоксикация. Можете да се почувствате раздразнени или плахи по това време на деня.

От 17:00 до 19:00 е времето на бъбреците когато кръвта бива филтрирана и бъбреците работят за поддържането на правилния химически баланс в тялото. Това е идеалното време за вечеря и за активиране на кръвообръщението като ходите, правят ви масаж или правите стречинг. Подсъзнателни мисли на страх или ужас също може да са активни по това време.

От 19:00 до 21:00 е времето на кръвообръщението когато хранителните вещества биват отнасяни до капилярите и до всяка клетка в тялото. Това е идеалното време за четене. Избягвайте умствени дейности по това време. Затруднение в изразяването на емоции също може да бъде усетено, обаче, това е идеалното време за секс или зачеване.

От 21:00 до 23:00 е времето на тройното загряване или на ендокринната система когато хомеостазата на тялото се коригира и тялото се зарежда отново с ензими. Препоръчва се да се спи по това време, за да може тялото да съхрани енергия за следващия ден. Също така могат да бъдат изпитани чувства на параноя или объркване.

От 23:00 до 1:00 е времето на жлъчния мехур и за да се събудите, чувствайки се пълни с енергия, тялото ви трябва да е в почивка по това време. В китайската медицина това е периодът от време когато ин енергията отслабва, а ян енергията започва на нараства. Ян енергията ви помага да сте активни през деня и се съхранява докато спите. Подсъзнателни чувства на възмущение може да се появят по това време.

От 1:00 до 3:00 е времето на черния дроб и време когато тялото трябва да спи. През това време от тялото се освобождават токсини и се прави прясна нова кръв. Ако се будите по това време може да имате твърде много ян енергия или проблеми с черния си дроб или пътищата на детоксикация. Това също така е времето на гняв, разочарование и силни страсти.

От 3:00 до 5:00 е времето на белите дробове и отново това е време когато тялото трябва да спи. Ако се будите по това време, препоръчват се облекчаващи нервите упражнения като дихателни упражнения. Тялото трябва да се поддържа топло също така и по това време, което да помогне на белите дробове да презаредят тялото с кислород. Белите дробове също така се свързват с чувствата тъга и печал.

Практикуващите китайска медицина използват този часовник, за да им помага да определят органа, отговорен за заболяването. Например, ако откриете, че се будите в часовете между 3:00 и 5:00 всяка сутрин може да ви мъчи скрита тъга или печал, която ви тревожи или можете да имате заболяване в областта на белите дробове.

Ако се появяват чувства на гняв или възмущение, можете да ги усещате най-силно през времето на черния дроб, което е между 1:00 и 3:00 сутринта, а ако изпитвате болки в гърба в края на работния си ден, можете да имате натрупани в себе си чувства на страх или може би дори проблеми с бъбреците.

Източници:

http://www.naturalcuresandhomeremedies.com/the-chinese-clock-does-not-make-mistakes-discover-which-organ-in-your-body-does-not-work-well/

http://healthyrecipeshome.com/chinese-clock-not-make-mistakes-discover-organ-body-not-work-well/

Снимка: healthyrecipeshome.com

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини