От х:

Днес в x:

Създават клуб на „Анонимни алкохолици“, сбирките в църква

Клуб на „Анонимните алкохолици“ ще бъде създаден и в Хасково. Негов инициатор е хасковлия, който преди е бил алкохолно зависим, но с неистови усилия се е излекувал. Той членува в такъв клуб в Стара Загора и сега е предприел инициатива за създаване и в родния му град с идеята да помага на нуждаещи се. Още преди време мъжът се опитал да реализира идеята си тук, но заради слабата обществена разгласа, претърпяла провал. Сега той е силно амбициран и дори договорил срещите да се осъществяват в помещение в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Хасково. „Дните и часът на срещите не е уточнен, но вероятно ще се провеждат всяка събота в 11 часа, считано от другата или по-другата седмица“, каза психологът към РЗИ Красимира Богданова. Специалистът ще присъства веднъж месечно на срещите и при допълнителна нужда също ще помага.

При интерес от нуждаещи се е възможно да се сформират и групи с нарко и други зависимости. Добре е хората с определена зависимост да контактуват в подобно обкръжение, за да споделят заедно проблемите си и да търсят решение за изолиране на порока, смята специалистът.

Тези клубове са на доброволен принцип и в България ги има в повечето градове от много години. В по-развитите страни в Европа те се подпомагат от общини, местна власт или администрации. У нас те се сформират на доброволен принцип. Такси и вноски за членуване в тях не се плащат. Единствено посетителите трябва категорично да са с намерение да се избавят от лошите пороци и да са отворени да споделят проблемите си.

В началото на месеца беше открит Безплатен консултативен кабинет за зависимости към наркотици към Младежкия център в Хасково. Срещите там се провеждат всеки четвъртък от 17 до 19 часа с подкрепата и помощта на психиатърът д-р Ленко Матанов и психологът Красимира Богданова. Засега интересът е слаб, но се надявам за вбъдеще да добие популярност и когато хората се върнат от отпуски да проявят интерес, каза Богданова.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ли
    Лина
    9 -4
    14:51, 29 юли 2016
    Да, много добра идея са тези клубове, но за да бъдат ефективни трябва да работят доказали се професионалисти -психолози. Тази женица Богданова нищо не разбира от психология, но навсякъде се вре. Явно има доста връзки. Не, госпожо Богданова, няма да има хора имам познати наркозависими, но те никога няма да дойдат при самозванци като теб, а предпочитат специалисти в Пловдив.
    • Ал
      Алкохолик от АА
      4 -1
      19:51, 30 юли 2016
      Здравей Лина, аз съм алкохолик от АА гр. Ст. Загора, трезвен съм от 4 години и 8 месеца, благодарение на програмата за възстановяване от алкохолизъм на Анонимни Алкохолици, пробвал съм да се лекувам при специалисти, психолози психиатри, пил съм антидепресанти и бензодиазипини с години, сам съм изучавал хипноза и нервно лингвистично програмиране, но не успях да си помогна нито специалистите ми помогнаха, а ставах все по зле и по зле, накрая бях с план за самоубийство, но пробвах АА и програмата проработи при мен, бяха ме отписали лекарите, сега ме считат за чудо, но аз познавам още много такива чудеса като мен, които са трезви и до днес благодарение на АА.

    • Ал
      Алкохолик от АА
      5 -1
      19:57, 30 юли 2016
      Искам само да добавя още нещо, пасаж от Голямата Книга на АА в която се намира програмата за възстановяване от алкохолизъм, за да стане по ясно какво представлява АА.

      Анонимни Алкохолици е сдружение между мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето.

      Няма такси или вноски за членуване в АА; ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения.


      АА не е свързано с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция; не желае да се включва в обществени спорове; не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи.


      Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост.




      Когато, в края на пътя откриваме, че не можем повече да живеем като човешки същества, както с алкохола, така и без него, ние се изправяме лице в лице пред един и същ проблем. Какво ни остава да правим? Иглежда възможностите пред нас са: смърт, лудост или нов начин на живот. В годините зад нас малко алкохолици са направили последния избор. Тези, които имат проблеми с алкохола днес, имат по-голям шанс. Един простичък начин се доказва чрез живота на много алкохолици. Той е достъпен за всички нас. И той е една проста духовна, но не религиозна програма, известна като Анонимни Алкохолици.
  • 2
    До
    до Лина
    3 -6
    17:53, 29 юли 2016
    За какви връзки говорите? Нали става въпрос за доброволен труд ? Важното е, че има желание да помага на хората! С тези лоши мисли и зли думи...вредите на себе си.
  • 3
    Ян
    Яна
    7 0
    19:43, 29 юли 2016
    За да няма спекулации и обидени, нека се разбере- къде и кога е завършила психология Красимира Богданова? Има ли специализация и колко време е учила?
  • 4
    Фе
    Фея
    7 0
    08:31, 30 юли 2016
    Много хубава идея. Силно се надявам, хората , които имат нужда от помощ, да наберат кураж и да посещават тези сбирки. Но се съмнявам. Дано бъркам.
Последни новини