От х:

Днес в x:

Голямото червено петно на Юпитер е енергиен портал

Голямото червено петно е няколкостотин градуса по-горещо от съседните области в газовата обвивка на Юпитер. То е "портал", през който топлинната енергия напуска ядрата на гигантската планета, смятата учени от САЩ и Великобритания, а изследването им е публикувано в Nature с резюме в EurekAlert!

Голямото червено петно е източник на акустични вълни, които пренасят енергия от недрата на Юпитер към горните слоеве на атмосферата - на височина до 800 километра над петното. Трептенията възникват в Голямото червено петно, според планетолозите, вследствие преразпределянето на енергията в дълбоките слоеве на атмосферата на Юпитер.

Механизмът на загряването на горните слоеве на атмосферата на газовия гигант не е окончателно изяснен, но в него участват сили на Кориолис, действието на които ограничава разпространението на топлинната енергия в зоната на екватора.

Аналогичен механизъм действа над Андите на Земята, но и на други планети - Сатурн, Уран и Нептун. Преносът на енергия от акустични вълни от недрата на планетата обяснява аномално високите температури в близките до екватора зони на газовите гиганти - загряване, за което слънчевата енергия не е достатъчна.

Астрономите и досега предполагаха, че естеството на Голямото червено петно е именно такова. Но сега има преки наблюдения, които потвърждават хипотезата. Те са извършени с инфрачервения телескоп IRTF (Infrared Telescope Facility), разположен на върха на вулкана Мауна Кеа в Хавай.

Загадъчното червено петно на Юпитер е дълго 40 хил. км и широко 13 хил. км. Това е повече от диаметъра на Земята (12,6 хил. км).  Петното е най-големият атмосферен вихър в Слънчевата система и вълнува астрономите през последните 300 години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини