От х:

Днес в x:

Разследване засече полети с оръжие от България към Близкия Изток (видео)

    България и още 7 страни от Балканите пренасят оръжие и муниции към войната в Сирия и други размирни райони в Близкия Изток.

    Това писа сайтът „Болкан инсайт“ – Балканската мрежа за разследваща журналистика.

    Според тях огромен поток от оръжия, идващи от Източна и Централна Европа, подпомага войните в Близкия Изток.

    Те са проследили най-малко 68 самолетни полета за едва 13 месеца, с които са пренесени оръжия и боеприпаси за близкоизточни държави и Турция, които от своя страна са ги насочвали в брутални граждански войни в Сирия и Йемен.

    Репортерите са следили в реално време товарни полети на самолети, които според тях пренасят оръжието. В таблицата с полетите, която те представят (виж по-долу), ясно се вижда, че от България са летели такива самолети.

    Полетите с оръжие, както твърдят разследващите журналисти, са тръгвали от София, Пловдив и Горна Оряховица.

    Детайлни анализи на историята на полетите хващат 68 полета, в които се носят оръжия към Близкия Изток.

    Най-чести са полетите с оръжие са от сръбската столица Белград.

    Статистиката на европейските полети представя и още доказателства. От нея се разкрива, че самолети от България и Словакия са пренесли 2, 268 тона товар – равен на 44 полета с най-използвания самолет - Ilyushin II-76 – до военните бази на Саудитска Арабия и ОАЕ.

    Това е търговия, която почти със сигурност е незаконна, според експерти по оръжейната търговия и правата на човека, които "Болкан инсайт" цитират.

    „Доказателствата сочат системно пренасочване на оръжия към въоръжени групи, обвинени в извършването на сериозни нарушения на правата на човека. Ако е наистина така, тези трансфери са незаконни според Международния договор за търговия с оръжие на ООН и други международни споразумения и това би трябвало да спре незабавно“ – коментира Патрик Вилкен, експерт по контрола на оръжията в Амнести интернешънъл.

    Давани са разрешения за износ на оръжие въпреки доказателства, че те впоследствие се отклоняват към сирийски и други въоръжени групи, обвинени в нарушения на човешките права и жестокости.

    Източноевропейските оръжия и боеприпаси са идентифицирани в повече от 50 видеа и снимки, публикувани в социалните медии, и сега се ползват от групи от Свободната сирийска армия, подкрепяна от Запада, но са и в ръцете на бойци на ислямистки групи, като Ансар ал-Шам Ал Кайда, Ислямска държава, Сирия, фракции, борещи се за сирийския президент Башар Ал Асад и сунитските сили в Йемен – пишат в своето разследване журналистите.

    Сред видеата има и такова, в което пише, че 82-милиметровата минохвъргачка в ръцете на бойците на Сирийската свободна армия е българско производство от 2015 г.

    От ескалацията на конфликта в Сирия през 2012 година 8 страни - Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия - са пренасяли оръжие и амуници на стойност най-малко 1.2 милиарда евро.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини