От х:

Днес в x:

Лихвите по депозитите – рекордно ниски

Лихвените проценти по депозитите докосват ново дъно през юни.

Средната лихва по домакинските депозити в левове продължава да се понижава, след като през май ставката по левовите влогове падна под прага от 1% за пръв път, показва лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

За сключване на депозит в левове през шестия месец от годината сме могли да получим средно 0,83% върху сумата, която сме внесли, спрямо 0,97% през май. За сравнение - преди година ставката е била 1,57%, или с 0,74 процентни пункта по-висока. 

При депозитите на домакинствата в евро също се наблюдава спад на лихвата до 0,66% спрямо 0,7% през май. През юни 2015 г. депозитите в евро са предоставяли на домакинствата лихва от 1,29%. 

Юнските данни на централната банка показват, че за втори пореден месец лихвата, която домакинствата получават за отложеното си потребление, е под 1% в сравнение с предоставяните от банките 0,97% през май, 1,17% през април и 1,13% през март, предава Investor.bg.

Единственото увеличение - с 0,06 процентни пункта - се наблюдава при фирмените новопривлечени депозити в левове, при които лихвата нараства от 0,29% през май до 0,35% през шестия месец от годината.

Въпреки това при депозитите на фирмите в евро се вижда обратната посока на движение на ставките – от 0,68% през май лихвата се понижава до 0,4% през юни.

"Oсезаемо понижение при депозитните лихви не се очаква", коментира старшият финансов анализатор в MoitePari.bg Иван Стойков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той добави, че може тенденцията за понижение да продължи, тъй като някои банки все още предлагат малко по-високи лихви от средните, но допълни, че и това намаление има лимит.

Според него спестяванията в банковата система растат на фона на ниските лихвени проценти по депозитите, защото икономическите агенти или не виждат възможности за инвестиции, или не намират алтернативи за спестяване. По думите на Стойков доходността по влоговете едва ли е мотивът за задържане на парите в банките.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини