От х:

Днес в x:

Златари: Асансьорът на ЦУМ ни закрива. ЦУМ: А къде да е?

Златари от бутик в близост до площадката за изграждане на асансьорна шахта на бившия магазин ЦУМ в центъра на Хасково протестират срещу появата на съоръжението.

Според наемателите на магазинчето за ювелирни изделия асансьорът ще закрие витрините им, от което очакват отлив на клиенти.

От общината обаче посочиха, че изграждането на съоръжението е напълно законно и е съобразено с всички норми. „Според архитектите в общинската администрация няма причина на това място да не може да бъде сложен асансьор. Тротоарът е достатъчно широк, има място за спокойното преминаване на хората и на никого не пречи“, посочи пресаташето на местната администрация Диана Иванова. Тя припомни, че става въпрос за отстъпеното на право на строеж на 5 кв., поискано от собствениците на сградата - старозагорската фирма „Визия Макс“ ООД.

Решението е минало и през Общинския съвет. Докладната беше внесена от кмета Добри Беливанов, по искане на фирмата собственик.

„Явно има желание за конфронтация у някои от наемателите на бутиците отстрани на сградата“, коментира недоволството единият от двамата собственици на известния от близкото минало като магазин „Ташкент“ Димитър Бабанов. Той посочи, че на наемателите на бутика, който е в непосредствена близост до строежа на асансьорната шахта им е било предложено поемане на наема за времето, докато текат строителните работи, те обаче категорично са отказали.

Бабанов коментира още, че по принцип сегашните отделни клетки, който сега са бутици, са били част от общите помещения на магазина, изграден от община Хасково през 70-те години на миналия век.

Той посочи, че не е убеден как точно са издадени нотариалните актове на тези магазини, тъй като те на практика са били витринната част на ЦУМ.

„Ние на практика нямаме нито изглед на вход, нито на изход, ако тези общи части си бяха останали в цялото, нямаше пречка асансьорът да не бъде изграден на входа, например. Това, което искаме, е да създадем удобство за повече хора, да имат достъп до горните етажи на зданието. Това е най-големият магазин в центъра и не виждам пречка той да има и европейски вид“, коментира още собственикът.

В асансьора, в който фирмата инвестира около 150-160 000 лв., ще могат да се качват майки с колички, ще може да се ползва и от хора с увреждания, тъй като ще е достатъчно голям. Освен това асансьорното съоръжение е доставка на хасковска фирма, така че покрай проекта се отваря работа и за местния бизнес“, коментира още Димитър Бабанов.

Като причина за строежа на асансьора той посочи и сключените договори за наеми на последния етаж в сградата - с две големи търговски вериги. Едната е за детски стоки и играчки, а другата е български производител на обувки, чанти и аксесоари от кожа.

„Смятаме, че с стъпването на тези два големи магазина в центъра на града, в бившия ЦУМ, ще привлечем огромен поток, от който добре ще се печелят и околните магазинчета, така че наистина не виждам реален проблем“.

Срокът, в който според договора асансьорната шахта и съоръжението трябва да бъдат завършени, е 45 дни, новите магазини в сградата ще се нанесат и заработят в началото на септември , а за официалното им откриване се готви и голям празник.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Вместо асансьор на триетажна сграда, в която има елеватори, да вземат да намалят наемите на търговците в ЦУМ, Целия трети етаж е празен. Втория етаж е наполовина, а на приземния етаж повечето бутици които работят са частни, а в страничните тунели, във вътрешността, бутиците отдавна са празни. Работят тези на лицевата част. Бива вече и в България бузисмените да се научат на търговия, а не да си карат по старому на алъш - вериш.
  • 2
    Оо
    ооооооооооооо
    25 -8
    20:41, 27 юли 2016
    Кому е нужен този асансьор!!!?????За какво е??!!! ЦУМ е празен! Защо не ги дадете тези пари за нещо нужно!?
  • 3
    Ки
    Кирчо
    25 -1
    21:18, 27 юли 2016
    Рамо измамника да не се прави на жертва ! Къде са данъчните да проверят тоя измекяр ! ! !
  • 4
    Ма
    МАНГО
    14 -6
    21:28, 27 юли 2016
    Хиполенд като влезе в ЦУМ със сигурност потока от клиенти ще се удвои - поне.
  • 5
    Гл
    Глупаци
    32 -7
    21:31, 27 юли 2016
    Някой от коментиралите по горе прочете ли статията. Две големи фирми ще се помещават ...... Ама нали сме си прости..... Бързаме с глупави изводи. Вместо да сме благодарни, че все още някой се опитва да съживи града, плюем ли плюем.
  • 6
    Ст
    Стига вече
    24 -4
    21:43, 27 юли 2016
    Никой не е прочел, просто плюенето е национален спорт!
  • 7
    Оо
    ооооооооооооо
    15 -6
    22:30, 27 юли 2016
    Прочетох много внимателно статията, даже два пъти, НО, пак не ми стана ясно..??? от къде ще дойде ,,огромният поток от хора,,??? ХА-ХА
  • 8
    Ве
    Веселина Пехливанова
    20 -5
    23:47, 27 юли 2016
    Баси тъпото племе сме. Прости. Злобни. Неграмотни. Мисля че не чипа е за смяна. Главите ни са за рязане. От месеци наред виждам че каквото и да се напише то винаги се оплюва . Само злоба само мрънкане негативизъм завист . Затова сме бедни и нещастни, защото сме изроди!!! Не заслужаваме нищо добро защото сме недостойни.
  • 9
    Ve
    verato
    13 -4
    09:18, 28 юли 2016
    Много добро решение.Трябва да се мисли за хората.Приветствам общината за издаденото разрешение.
  • 10
    Кр
    Крум
    3 -1
    11:51, 28 юли 2016
    кои са двата големи магазина, които щяли да се отварят в Цум?? дайте инфо по въпроса, аз за първи път чувам
Последни новини