От х:

Днес в x:

Комунизмът – в матурите за седмокласниците

Комунизмът ще бъде включен във въпросите от матурата на седмокласниците. Това ще стане с новите учебни програми, разработвани от просветното министерство за малчуганите, които през 2018/2019 година ще бъдат в седми клас.

Според плановете комунизмът ще влезе в учебниците по история и цивилизация в програмата за 7 клас, част от темите ще бъдат засегнати и в 9, а в 10 клас пък всички часове по предмета ще са посветени изцяло на българската история.

Това предвиждат работни варианти на учебниците, които предстои да бъдат обсъдени в началото на 2017, 2018 и 2019 г., защото смяната на учебниците ще става поетапно.

По новата учебна програма десетокласниците ще учат за пръв път през учебната 2019/2020 година.

Отделно са предвидени екскурзии с учебна цел, посещение на музеи и архиви, разработване на проекти, провеждане на анкети в семейството и сред близките за събитията и процесите от близкото минало.

Това отговаря просветният министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше основен инициатор на подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими.

Според Кунева чувствителността в обществото по въпроса е много голяма и това трябва да се отчете.

В същото време тя е категорична, че колкото и да му се иска на Андреев, няма как комунизмът да влезе в учебните програми още през следващата година, защото вече учебниците са готови.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини