От х:

Днес в x:

Манолова сезира Конституционния съд заради част от Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес жалба в Конституционния съд (КС) за поправката в Изборния кодекс, според която от избирателните списъци ще бъдат заличавани хора, които в два последователни и еднакви по вид избора (президентски, парламентарни, европейски) не са упражнили правото си на вот, без уважителна причина. За това съобщи пресцентърът на националния омбудсман.

Манолова се закани да сезира КС още при гласуването на измененията в парламента.

В съобщението се припомня, че народните представители записаха в Изборния кодекс, че гражданите, които не пуснат бюлетина на два последователни вота от един и същ вид без уважителни причини, ще бъдат заличавани от избирателните списъци. А възстановяване на правото им да гласуват ще става с изрично писмено искане до общината по постоянния им адрес.

За да не бъдат заличени от списъците, негласувалите граждани ще трябва да докажат "със съответните документи" някоя от изрично изброените уважителна причини - че са били извън страната, имат трайни увреждания, нарушено зрение, трудна подвижност или са на повече от 70 години.

Според Манолова "тази мярка на практика обрича на "гражданска смърт" избирателите, защото ги лишава от основно право, каквото е изборното право".

В жалбата си до КС омбудсманът припомня, че в Конституцията изрично е уредено кои български граждани имат избирателни права и нито Централната избирателна комисия, нито Народното събрание следва да определят условията за упражняване на вот. Те, по думите на Манолова, могат да определят единствено как да става това.
"Избирателното право е едно от основните конституционни и граждански права, а един от принципите на Венецианската комисия за добри изборни практики е "всеобщото избирателно право", пише в жалбата си Манолова.

Омбудсманът е категорична, че фигурирането в избирателния списък легитимира избирателя, но правото му на вот не произтича от списъка, а от Конституцията. Следователно, според Манолова заличаването от списъка на хора с избирателни права според основния закон, по същество представлява "целенасочено действие за ограничаване на избирателното право".

Има и втора тема, по която омбудсманът обмисля да сезира КС - приетите ограничения за гласуване в чужбина. Според приетите от парламента промени няма възможност за разкриване на автоматични секции зад граница там, където на предишните избори са гласували 100 души. Освен това депутатите въведоха "таван" от 35 избирателни секции във всяка чужда държава, без значение колко българи живеят там и колко от тях имат желание да гласуват, се припомня в съобщението.

Манолова ще изправи обаче жалбата си до КС с това основание, след като то бъде консултирано с представители на българската диаспора в чужбина.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини