От х:

Днес в x:

Дирекцията по горите: Край Сърница се сече незаконно

Има незаконна сеч край минералбанското село Сърница. Това съобщи за Haskovo.net Юсеин Ефендиев, шеф на Регионалната дирекция по горите-Кърджали, под чиято шапка е и Хасковска област. След сигнал от граждани, подаден в петък, той е назначил проверка за спазването на Горско-стопанския план на Минерални бани.

По-рано през деня експертът от РИОСВ Хасково Любомир Дайновски коментира, че планът на Минерални бани е съгласуван в екоинспекцията и има дадена преценка за допустимост за сеч в зоната на „Натура 2000“, в която попада над 90 % от общинския горски фонд. “Така наречената котловинно постепенна сеч е одобрена в определени параметри. Съгласували сме този план с наша оценка още на ниво проект“, коментира Дайновски. Той обясни обаче, че не РИОСВ е институцията, която може да каже има ли манипулации и нарушения при изсичането на дъбовите гори край с. Сърница, контролът е отговорност на РДГ-Кърджали.

Експертите, изпратени на проверката в региона на Сърница от регионалната дирекция по горите, са засекли, че има отрязани немаркирани дървета. Освен това е констатирано и наличието на непочистени сечища, които застрашават младите растения на територията. Според изискванията на техническия план изсичането и извозването на дървесината трябва да става едновременно, поясни Юсеин Ефендиев. Друго грубо нарушение, регистрирано край Сърница, е наличието на повредени фиданки от тежката техника за извозването на отсечените дървета. „Това е нарушение, защото в технологичния план изрично е посочено, че износът на дървесината трябва да става само с животинска тяга, коментира още шефът на РДГ-Кърджали. Той добави, че законстатираните нарушения ще бъдат съставени актове на фирмите-нарушители.

По-рано днес от общинското предприятие „Бряс лес“, което стопанисва общинските гори на Минералбни бани, коментираха, че няма никакви нарушения и сечта е напълно законна, като тя е единствено и само санитарна с цел да се проправи път за растеж на младите дървета.

Любомир Дайновски от РИСОВ съобщи още, че по сигнал от екоминистреството е планирана проверка за законността на подобна сеч на връх Аида.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Хи
    Химко
    40 -5
    18:36, 26 юли 2016
    Г-н Борисов да се заеме и да поиска оставката на Искендер в Мин.Бани който е подпомогнал подобно заграбване на гората ! ! ! Нека се направи проверка на фирмата му за дърводобив ! ! !
  • 2
    Ни
    Ник
    35 -1
    18:51, 26 юли 2016
    Важното бързо да изнесат дървесината, а за младите дръвчета никой не го е грижа. Обърнете внимание и на Еко пътеката "Айкаас-Калето" на връх Аида на стойност 356 250,00 лева. Само за 2-3 години след изграждането и тя вече е в упаднало състояние. Всичко е обраснало с треви и не се поддържа. Прибраха парите и не ги интересува повече.
    • Ел
      Ели
      6 -17
      21:06, 26 юли 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Тр
      трева
      26 0
      00:16, 27 юли 2016
      Вчера бях на Аида, има прилежно сложена табела с цифрите за похарчените пари по незнам каква евро програма. Пътека няма, има отделни отсечки, които се забелязват трудно, останалото е пущинак и трева. Няколко дървени пейки , които възлизат на сумата от 200 000 лв... Трагедия
  • 3
    56
    5694
    26 -1
    19:56, 26 юли 2016
    Публична тайна е че горепосочените имена са вече милионери .
  • 4
    Ел
    Ели
    22 -4
    21:10, 26 юли 2016
    Май всички които са коментирали са приближени на фирмите, или такива които не са докопали до кокалчето.
    Нека да глобят тези които не ги следят, общината или горското, да се научат да следят. Ако има контрол няма да сме на този хал, цялата държава е пропаднала.
  • 5
    Св
    Светлин/Ламбо слепото
    22 -2
    21:37, 26 юли 2016
    “Нарушенията са извършени от фирмите, определени чрез процедура, проведена в община Минерални бани.”
    По вярно би било:Нарушенията са извършени от фирмите, определени чрез разпореждане лично на кмета на община Минерални бани.Как иначе се строят хотел до хотела мила моя майнольо?
  • 6
    Gg
    ggg
    18 -1
    08:43, 27 юли 2016
    Алооооооооооооооооо,Дирекция по горите-вие сега ли разбрахте и констатирахте ,че има нередности.за какво сте там и получавате заплати,МИШКИ ТАКИВА.всичко в тази скапана държава е така-става нещо и после много приказки три дни.и после пак си правят каквото си знаят.А турците -те бавно и сигурно ни завладяват.КАТО ИМАМЕ ТАКИВА ДУПЕДАВЦИ ПОЛИТИЦИ.МЪРШИИИИИИИИИИИИИ
  • 7
    Гр
    Григор
    19 -1
    08:49, 27 юли 2016
    Приближената фирма е РАДЙОР от Хасково , която си плаща на Кмета на община М.БАНИ .
    А сега като осетиха дебелия се премести в Община Стамболово.
  • 8
    :)
    :)
    16 0
    10:04, 27 юли 2016
    В общ. Стамболово фирмата "Радиор" работи по същия нагъл начин, самият той си маркира дървесината. Издава си технологичния план и позволителните за сеч !!!
  • 9
    Гр
    гражданин
    13 -2
    10:49, 27 юли 2016
    Искендер е най -големия мошеник, който съм срещал през живота си! Не, че предишния Орхан не е крадливо човече! Прокуратурата трябва и двамата да ги разследва за незаконни приходи, укриване на доходи, избягване на данъчно облагане. Перачи на пари! Зад тях , кой стои, ами на времето зад Орхан стоеше лично Доган, сега зад Искендер е пак Доган, но той е от групата на Лютви Местан и Юджел Атила! Простаци!!!
  • 10
    До
    доганист
    8 0
    13:46, 27 юли 2016
    абееееееее жалки и д и о т ч е т а от там се финансира и герб много ясно,че всичко е законно след седмица ще се извинят на Искендер велики всички
  • 11
    12
    123
    1 -7
    14:34, 27 юли 2016
    Хората си вършат работата и си знаят правилата,не... Виж коментара
  • 12
    Го
    Гошо
    1 -1
    19:14, 27 юли 2016
    Да добавя оште нешто има километрицни просяки които били протиф пожари.А второто е це тази квадратна сец е била за разреждане на гората.А зашто е такали ами сигорно е заради доходите задане идват кам општинския бюцет,и теси подиржат просто гората етака не е заради доходи с сигорнос.....големи природо защтитници (БОКЛУЦИ)
  • 13
    Юк
    ЮКСЕЛ
    5 0
    23:00, 27 юли 2016
    На подвижната горска стража от кърджали и бе забранено да проверяват сечищата на община м бани. Какво говори това . Искендер ги е заплашвал че ще ги уволни. Затуй специалната фирма радиор си работеше спокойно.
  • 14
    Ко
    код секретен
    5 0
    01:00, 28 юли 2016
    На мене тези правоъгълници ми приличат на някакви знаци, които трябва да се видят от самолет.
Последни новини