От х:

Днес в x:

Задържаха известен журналист в Турция, двама турски генерали арестувани в Дубай

Турските власти задържаха известен журналист като част от разследването след неуспешния опит за преврат на 15 юли, съобщава „Франс прес”.

Припомняме, вчера стана ясно, че турските власти са издали заповеди за задържането на 42 журналисти. Назли Иличак е в списъка с посочените от истанбулски прокурори журналисти, които трябва да бъдат задържани.

Иличак е арестувана рано тази сутрин, докато е преминавала през пътна проверка в югозападния регион Бодрун, съобщи агенция „Анадола”. Тя е отведена в Истанбул, където по-късно ще се яви пред съда, за да научили дали ще остане в ареста.

Иличак беше уволнена от проправителствения „Дейли Сабах” през 2013 година заради критики по адрес на министри, уличени в корупционен скандал. Тя е родена през 1944 година. В периода 1999-2001 година е депутат в турския парламент.

Правителството обвинява проповедника Фетуллах Гюлен за корупционния скандал преди 3 години. Той също е обвиняван, че стои и зад опита за пуч.

Общо 6 журналисти са задържани до момента. 11 от заподозрените са извън страната.

Междувременно телевизия CNN Turk, цитирана от Ройтерс, информира, че двама турски генерали, които работят в Афганистан, са задържани от властите в Дубай.

Според дипломатически източници задържани са командир на турските сили в международните войски на НАТО в Афганистан и турски бригаден генерал, който ръководил образованието и хуманитарната помощ в страната. Генералите са докарани в Турция във вторник сутринта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини