От х:

Днес в x:

Тридневен червен код за пожари в Хасковско

За цяла Хасковска област пожарите през следващите три дни са потенциална опасност.

Заради високите температури и наличието на вятър, от НИМХ на БАН обявиха „червен код“ за региона за 25, 26 и 27 юли.

Заради това заместник-областният управител, който е ексначалник на пожарната служба в Свиленград - Валентин Ангелов, е разпратил предупреждение до кметовете на общините в областта, съобщиха от Областната администрация.

Писма за червения код, свързан с опасността от пожари са разпратени и до Държавните горски стопанства, до Директора на областна дирекция МВР Хасково, до Директора РД ПБЗН - Хасково, до EVN Bulgaria електроразпределение АД – Пловдив, до ЕСД ЕАД – МЕР – Хасково.

По данни на Областната служба за последния месец на територията на региона са станали 98 пожара. Огънят е унищожили 206 дка посеви от пшеница, 124 кв. м. покривни конструкции, 30 дка гори, 200 дка лесонепригодни площи, 10 620 бали слама. Само за последните два дни пък в региона са станали 22 пожара. По данни на регионалната дирекция Пожарна безопасност, са горели предимно сухи треви и храсти. При един от случаите на лумнал огън през уикенда - в неделя, на 24 юли, именно небрежност при боравене с открит огън във фургон в с. Камилски дол, е причина за избухването на пламъците.

Заради опасността от пожари през най-топлите дни на годината, които според статистиката възникват най-често заради неправилно боравене с огън на открито, със заповед до средата на ноември са въведени строги противопожарни мерки за горските масиви, пасищата и земеделските земи.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    хасковлийка
    7 0
    14:22, 25 юли 2016
    От една седмица по високите етажи на жилищните блокове в Хасково се усеща силна миризма, особено в ранна утрин, която идва от горящото сметище на с. Гарваново. Нарочно ли се пали сметището и не е ли отрова тази силна миризма, която вдишваме. Доколкото знам на сметищата има големи количества газ метан?
  • 2
    Aa
    AA
    2 0
    08:31, 26 юли 2016
    Сметището гори от 10 дни но всички отговорни за това си мълчат . Явно и кметът е безсилен.
Последни новини