От х:

Днес в x:

Разпускат елитната президентска гвардия на Турция

Елитната президентска гвардия на Турция, която наброява 2500 души, ще бъде разпусната, след като близо 300 нейни членове бяха арестувани във връзка с опита за преврат на 15 юли вечерта. Това обяви в събота премиерът на страната Бинали Йълдъръм. В същото време в Турция са били задържани двама приближени на духовника Фетуллах Гюлен.„Няма повече президентска гвардия, няма необходимост от нея", заяви премиерът пред местни медии в събота вечер. Това стана, след като бяха потвърдени арестите на 283-ма гвардейци. Йълдъръм каза още, че броят на задържаните във връзка с метежа вече е над 13 000. От тях 1329 са полицаи, 8831 - войници, 2100 – съдии и още 689 прокурори. 1200 от арестуваните по-рано военни пък са били освободени.
Междувременно турските власти съобщиха, че са задържали двама души, близки до Гюлен. Единият е Халис Ханджъ, определен като дясна ръка на духовника. Смята се, че той е влязъл в страната два дни преди пуча. Племенникът Мохамед Саит Гюлен пък е бил е арестуван в Ерзурум, Източна Турция.
Междувременно турският президент Реджеп Ердоган завяви, че "страната се избави от болестта и върви към оздравяване. Турската икономика запазва стабилността си и се развива. Очаква ни осъществяването на много нови и важни проекти", каза Ердоган в своя реч и призова гражданите за спокойствие

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини