От х:

Днес в x:

Димитровградчанин учредява шахматен клуб „Марса“ в Хасково

Спортен клуб по шах “Марса“ -Хасково е в процес на учредяване. Инициатор за създаването му е димитровградският шахматист Владимир Вълков. Той е треньор по шах в Димитровград, но тренира и деца в Хасково. Досега хасковският клуб е бил  под шапката на Димитровградския, като негов клон, обясни Вълков. Идеята му обаче в Хасково да има собствен шахматен клуб стъпва върху факта, че областният град е с традиции в интелектуалния спорт.„Такъв голям град като Хасково с толкова стари традиции в шаха е редно да си има свой клуб, а не просто клон към друг, а и председателят на „Българския шахматен съюз 1931” е все пак кметът на Хасково Добри Беливанов”, категоричен е Вълков.

Според него, до есента учредяването на клуб” Марса” ще стане факт.

В скорошните му инициативи обаче е провеждането на Международния турнир, който започва този понеделник в Минерални бани и ще продължи до сряда. В него за участие са се записали 60 шахматисти от България, Турция, Русия и Сърбия. Арбитър  ще е международният съдия гросмайстор Адриана Николова.

В рамките на турнира, в сряда, ще се състои и третият етап от детската надпревара „Цар лъв“. В нея най-малкият участник ще е на 5 години от Димитровград .

 Във веригата шахматни състезания за деца до 14-годишна възраст, надпреварите са общо пет през годината. Минерални бани ще е домакин и на  четвъртия кръг, посветен на Деня на будителите. На всеки от етапите участниците и печелят медали, има и парични награди.” Но най-важното за малките играчи е възпитанието в състезателния дух.”, твърди учителят по шах.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини