От х:

Днес в x:

След публикация в Haskovo.net: Погват банка заради кредитните карти

Комисията за защита на потребителите в София ще започне проверка на банка, чиято практика с изпращане на кредитни карти бе описана в публикация на Haskovo.net преди два дни. Това съобщиха от Комисията, откъдето се обадиха в редакцията с молба за повече подробности и данни.

В статията се разказва за издавани кредитни карти на клиенти, купили стока на изплащане с нулева лихва. Подписвайки договора, потребителят всъщност се съгласява да му бъде издадена и кредитна карта, според тълкуванието на банковите мениджъри. Клаузата в договора обаче е доста мъглява и човек не остава с впечатление, че подписва договор за кредитна карта, чиито лихви, както е известно, обичайно са около 17-18 процента. Клаузата гаси “Кредиторът може да издаде на кредитополучателя кредитна карта....”

От комисията за защита на потребителите обаче са били впечатлени от описания факт в публикацията, че този кредитен лимит е вписан в Централния кредитен регистър на БНБ, а картата всъщност не е активирана.

По преценка на експертите в Комисията тук би могло да има сериозно нарушение, но дали наистина е така трябва да бъде установено при проверката.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Бн
    БНП ПАРИБА
    14 -3
    09:45, 24 юли 2016
    БНП ПАРИБА лични финанси вече ми изпращат 2ра кредитна карта от същия случай.
  • 2
    Кр
    Крум
    13 0
    11:29, 24 юли 2016
    като попълвате документите някъде за стоков лизинг, автоматично ви дават отметка, че клиента иска карта, а трябва първо да ви питат, ама така са инструктирани. едно малко подменю е в програмата им и ги карат да слагат отметка на всеки. друг е въпроса, че аз дори и да получа карта, няма да я ползвам, ако не искам.
  • 3
    Кр
    Крайно време беше
    24 -3
    12:41, 24 юли 2016
    Крайно време беше на БНП Париба да им се потърси отговорност за глупостите които правят!
  • 4
    Di
    Dimo
    16 -10
    13:09, 24 юли 2016
    Вярно, че е некоректно да не питат клиентите дали искат кредитна карта, но в крайна сметка аз ако получа такава карта и не я пипна изобщо няма да платя и стотинка допълнително. Не виждам чак толкова голяма драма. Още повече, че е написано в договора. Тук е големият проблем на повечето хора. Как може човек да подписва документи, които не е прочел или не разбира. В огромната си част хората или не четат или не разбират, което е нормално защото това са юридически документи. Но винаги може да се попита за разяснение или да се потърси консултация с юрист. Докато продължаваме да се отнасяме толкова несериозно към личните задължения, които поемаме, нямаме право да се оплакваме.
    • Па
      Патил
      5 -3
      17:34, 24 юли 2016
      За заличаване от кредитния регистър искат 10лв.
  • 5
    По
    потърпевш
    12 0
    13:48, 24 юли 2016
    и на мен също БНП Париба ми бяха изпратили карта но им я върнах
    • Съ
      също потърпевш
      9 -2
      14:49, 24 юли 2016
      Аз моята изпратена карта по пощата я нарязах на парчета и я изхвърлих.
    • Па
      Патил
      4 -4
      17:39, 24 юли 2016
      При отказ на картата не е ли искат обратно. И като не е върнеш ще те накарат да е заплатиш плаатиката. Щото си се подписал че искаш имат черно на бяло.
  • 6
    Do
    Dodo
    4 -4
    14:04, 25 юли 2016
    А знаете ли че дори да не се използва въпросната кредитна карта, в рамките на календарната година банката си начислява такса обслужване и застраховка, които в зависимост от размера на отпуснатия лимит по карта достига до 100 лв? Ако на някой са му излишни-да действа, и това при условие че кред.карта не се използва изобщо!!!
  • 7
    Чи
    Читател
    4 -3
    19:54, 25 юли 2016
    Чета коментарите и се чудя от къде ги мислите тези такси и щуротии или просто си нямате друга работа и сте решили да драснете по някой ред. Ако не си активирал картата НЕ дължиш нищо, дори да си я активирал тя е без годишни такси и т.н., ако като поискаш да се откажеш от нея не ти изискат пластики и подобни работи, още по-малко пари за тях, издават БЕЗПЛАТЕН (за сравниние с друга подобна фирма- ТиБиАй, този документ при тях струва 12 лева) документ, че нямаш задължения. От къде ги мислите 10, 100 и не знам още колко лева.
    А г-н Кръшков вместо до пиши статии за "опарването си", да попрочита какво подписва.


  • 8
    De
    Detelinka
    3 0
    14:27, 21 окт 2017
    Кредитната карта на БНП Париба е комплимент към редовните и лоялни клиенти на компанията.
    Тя се използва за покупка на изплащане на стоки без да се кандидатства и предоставя опростена процедура.Клиентът винаги разполага с предварително одобрен лимит в рамките ,на който просто си взема стоката.Отделно в някои вериги като Зора,ако клиентът пазарува на изплащане чрез нея,тя му дава 5% отстъпка от цената на не промоционалните стоки.Тази отстъпка се ползва и ако пазарува на пос-терминал през кредитната карта във верига Зора.Предоставя и най -дългия гратисен период на пазара до 60дни.
    Кредитната карта на БНП Париба няма годишни и месечни такси,ако се използва по гореописания начин-за изплащане на стоки и за пазаруване на пос-терминал.
    Безплатно се доставя,закрива,безплатни са смс и хартиените извлечения.
    Ако клиентът желае може за прави превод от карта по сметка,да тегли и пари в брой в страната и чужбина,да пазарува по интернет.Не дължи никакви такси,когато е Неактивна!!!Ако две години не се ползва от клиента,БНП Париба автоматично я закриват!!!
    И за разлика от другите фирми на пазара на паричното и стоковото кредитиране,след продажбеното обслужване при Париба е абсолютно безплатно!!!Няма такси за кандидатстване ,за разглеждане,отпускане на кредити,за справки,за издаване на удостоверения за текущо състояние и за Изплатен кредит,няма такси за просрочие.Няма изисквания за поръчители,за минимален доход ,за плащане на комунални и битови услуги,за превод на заплата,за откриване на сметки като Уникредит Консюмер Финансинг!!!Казвам го в качеството си на клиент,който е работил и с Париба и с Тбй и с Уникредит Кларима!Казвам го и като настоящ служител в една от тези фирми!
  • 9
    Ив
    Иван
    2 -3
    16:19, 14 фев 2018
    БНП Париба са супер некоректни измамници! Пазете се от тях! Повече нищо от тях!
    • De
      Detelinka
      0 0
      17:22, 20 юни 2018
      Ами ползвай услугите на Уникредит консюмер финансинг,които ти откриват сметка и всеки месец има такси по нея или пък на Тбй,които също имат кредитни карти и такса Оценка на риска,която не споменават и при предсрочно погасяне Не Ти я приспадат!А да не говорим за ГПР на паричните кредити на Тбй , което е 49.98% ,ЗАЩОТО ЗАКОНА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА Е НАД 50%
  • 10
    De
    Detelinka
    0 -1
    17:27, 20 юни 2018
    Най- добре е да се пазарува Кеш,в брой и на ръка!Като нямаш финансова възможност, условията на стоковото кредитиране са такива и никой не те пита дали ти харесват или не!Спестявай от банички!
  • 11
    Ru
    Ruth Lee
    0 0
    10:23, 8 авг 2019
    Имате ли нужда от бизнес или личен заем?

    Ако отговорът е да, искам да ви представя Джеймс Андерсън. Той е най-добрият и най-честен кредитор, който съм намерил в Craigslist. Получих заем от 178 000 долара, след като беше измамен няколко пъти плюс той също има инвестиционни програми. Той би могъл да ви помогне и от моя реферал, така че ако имате нужда от заем, всичко, което трябва да направите, е да напишете на Томас Андерсън с моя референтен код (aAC0112), важно е да заявите кода си, тъй като получавам препоръки.

    Тук има имейл за контакт: info.cashcraft84@gmail.com

    Рут Лий
  • 12
    Са
    Самуел Дейвид
    0 0
    20:19, 19 сеп 2019
    Здравейте

    Имате ли някакви финансови затруднения? Ако отговорът е да! Свържете се със Star Finance за малки и големи суми на заемите. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, за да отговорим на вашите финансови нужди като:

    Личен заем,
    Заем за консолидация на дълга,
    рисков капитал,
    бизнес заем,
    заем за образование,
    Домашен заем при ниска лихва от 2%.

    Свържете се с нас днес по електронната поща: starfinancials101@gmail.com

    Вашето удовлетворение и финансов успех е нашата цел и работата ви с нас ще бъде добро преживяване.

    твой
    Самуел Дейвид
    starfinancials101@gmail.com
Последни новини