От х:

Днес в x:

Турция прозря таен заговор, руския Су-24 бил свален от пилоти превратажии

Пилотите, които свалиха през ноември руския бомбардировач Су-24 над сирийско-турската граница, са имали съучастие в осуетения опит за военен преврат в Турция.

Това разкри пред ТАСС вицепремиерът на турската страна Мехмет Шимшек в кулоарите на срещата на финансовите министри и управителите на централни банки от Г-20 в китайския град Чънду.

Бих искал руското общественото мнение да е наясно, че пилотите, които свалиха руския самолет, са участвали в опита за преврат. Това показва, че ние сме били изправени пред някакъв таен замисъл, изтъкна той.

Шимшек добави, че решението за свалянето на самолета „не е било политическо”.

Турция разчита на добри, приятелски отношения с Русия, добави той, пояснявайки, че връщането на нормалното състояние на политическите отношения ще повлияе положително на турската и на руската икономика.

Ние сме съседи, нуждаем се един от друг, нашите икономики са взаимосвързани, смята той.  

Инцидентът доведе до охлаждане на отношенията за повече от половин година, но през последните седмици Москва и Анкара започнаха постепенно разведряване на контактите, след като Ердоган официално се извини за инцидента. Дори за началото на август, според Кремъл, е запланувана среща между държавния глава на Русия Владимир Путин и турския му колега Ердоган.

Турция си промени позицията във връзка със сваления самолет през последните дни, след като месеци наред ревностно защитаваше взетото решение да се стреля по самолета.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини