От х:

Днес в x:

Безразличието към другия е по-страшно от болката, Мая Вапцарова

Безразличието към другия е опасното зло на днешния ден, заяви племенницата на поета Никола Вапцаров - Мая Вапцарова пред курсантите от Военноморското училище във Варна. Днес се навършват 74 години от убийството на поета.

"Между нас върлува и опасното зло, по-страшно от жестоките времена, които ни съпътстват, по-пагубно от тежките сблъсъци на Българската армия и военен флот, по-отвратително от болките и мъката човешка. Това е съвременното безразличие към другия, към ближния, дори към приятеля, съчетано с алчността и безскрупулността. И не съдбата е виновна! Създали сме го ние, хората. Струва ми се, че истината най-после трябва да се осмисли. Това уродливо явление, трябва да бъде премахнато. Защото то е духовната дестабилност на нашето време", заяви Мая Вапцарова, цитирана от БНР.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Никола Вапцаров във Висшето Военноморско училище, което носи неговото име. На тържествената церемония присъства заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, която подчерта,че поетът заслужено се е превърнал в символ на училището и на непокорния дух на българския моряк.

В ритуала участваха командирът на Военноморските сили контрадмирал Митко Петев, комодор Боян Медникаров - началник на училището, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, възпитаници на Вапцаровския випуск през 1953-та година ВВМУ, много граждани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини