От х:

Днес в x:

Трифонов, Борисов и новият президент

Ако изборите бяха сега, Слави Трифонов щеше да стане президент? Това ни казва проучване, представено в неговото шоу. Каква е истината? И дали Борисов няма да се хвърли в битката за президентското кресло, пита П. Паунова.

Коментар на Полина Паунова, DW:

Почти апокрифно социологическо проучване, което бе представено от един-единствен сайт и неговото собствено предаване рисуват телевизионния водещ Слави Трифонов като евентуален бъдещ президент, а инициирания от него референдум - като манна небесна за българската демокрация.

Според данните, изготвени от TNS opinion съвместно с TNS BBSS, ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др. спрягани евентуални кандидатури. Още по-голяма част от анкетираните казват, че те биха гласували за партия, начело на която е Слави Трифонов (41%). А 58% от запитаните споделят, че твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".

Така поднесена информацията звучи почти сензационно. Екипът на предаването я интерпретира, разбира се, в своя полза и опита да "засрами" всички социолози с обобщението, че никой от тях не е достигнал до такава статистика. Ползва се и безспорно доброто име на агенцията, извършила проучването, а работата ѝ за редица международни институции е печатът, който трябва да верифицира абсолютното превъзходство на един телевизионен водещ над "конвенционалните" политически лидери у нас.

Да се върнем в 1990-те

Какъв обаче е проблемът с изследването? Методологията, разбира се. Тя няма нито как да е известна, нито как да е разбираема за масовата част от аудиторията.

Публикуваните данни са получени чрез оценка по скала за вероятния вот на всяка от посочените личности или политически партии, което по никакъв начин не отразява актуалната електорална ситуация за предстоящия президентски вот. Това обяснява и факта, че ако бъде сборувана подкрепата за различни формации, в които влиза и евентуална партия на Трифонов, процентът надхвърля 100 с 16 пункта.

Подобен подход на практика би "подпомогнал" всеки нов политически играч, дори несъществуващ, за сметка на всички партии на терена, тъй като към тях неодобрението е много повече от одобрението.

По думите на социолога Цветозар Томов (който в момента е член на ЦИК), ситуацията напомня изследване, проведено от НЦИОМ през 1990-та година, когато изследователите си направили експеримент с подобен метод, тествайки одобрението към несъществуващи партия и политик.

Социолозите избрали "демократично" прозвище на имагинерната формация – "Комитет (Прогрес)" и тежко буржоазно име на несъществуващия политик – Трифон Церовски. Данните, по думите на Томов, били изумителни. Над 24% от запитаните твърдели, че ще гласуват за партията, а измисленият Церовски убил конкуренцията дори на Добри Джуров.

Според него, горе-долу така изглеждат и цитираните в "Шоуто на Слави" политически нагласи. При обяснение на методологията те биха съвпаднали с останалите социологически изследвания, които наистина отреждат евентуално място на водещия в политическия живот, но не и със сензационно настъпление.

Ако мислим в тази посока, данните, които бяха изнесени, имат аналитична стойност. Но чрез нея по-скоро може да се изследва как нов играч може да влезе в политическия живот на България. И разбира се, показват степента на популярност на Слави Трифонов. Популярността обаче не е политически потенциал, а само предпоставка за такъв.

Целия коментар на Полина Паунова в DW

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    67
    67468686488794
    5 -9
    20:30, 23 юли 2016
    Слави Трифонов президент....Това е най- новият виц... Виж коментара
  • 2
    Ми
    Мина
    2 -6
    23:19, 23 юли 2016
    Този самовлюбен шоумен бърка страната със собствен... Виж коментара
  • 3
    Ст
    ставри калинов
    2 -1
    16:13, 24 юли 2016
    Само факта че името на Славчо се върти из агенциите и пресата говори че вече сме народ на ИЗЧЕЗВАНЕ Страшното е и това че много ГОВЕДА биха гласували за него което говори че не сме държава а ОБОР
  • 4
    77
    777
    1 0
    10:46, 27 юли 2016
    Ами това показва до какъв хал са докарали държавата досегашните политици!слави е следствие,не причина!пък и щом американският президент рейгън-актьор по професия беше успешен президент ,сложил край на студената война и начало на демократичните процеси ,какво пък!?
Последни новини