От х:

Днес в x:

Американка от Хасково: В училище всяка сутрин пеехме химна на САЩ

    Живка Грозева е на 20 г. и е родена в Хасково, но заминава за САЩ с родителите през 1998 г., когато е била едва на 2-3 г. Устройват се в град Солвенг, щата Калифорния, където живеят малко над 5000 души. Тази година ще бъде трети курс в университета Юсидейвис, специалност „Природни науки“. Това е близо до Сакраменто, където учат около 35-40 000 души, което е колкото половин Хасково.

    Спомени за родния град почти няма по обясними причини. Идвала е тук едва 4-5 пъти. За последно била тук преди 4 г.

    Живка, разкажи за живота в Америка.

    В Америка всичко е добре уредено, а тук не е така. Онзи ден отидохме с баща ми в един магазин в Хасково да питаме нещо за сим картата на телефона на дядо ми. И сякаш хората тук са ти ядосани и не искат да ти обясняват. В Америка всичко е ясно обяснено, написано, хората се усмихват. Там животът е по-уреден, услугите са по-достъпни за гражданите.

    Какво е твоето обяснение, че хората тук са ядосани?

    Мисля, че като цяло държавата е много бедна и може би затова, а и хората нямат пари.

    Тук много хора живеят с по 200 долара на месец!

    При нас не можеш да живееш с 200 долара.

    Там колко е минималното заплащане?

    10 долара на час. В по-големите градове като Сан Франциско е 15 долара на час.

    Ти работила ли си досега в Америка?

    Да, била съм сервитьорка в един ресторант близо до вкъщи. Изкарвам си парички. Там се дава бакшиш, а тука оставя много малко, почти нищо. Там ако се храня за 10 долара, ще оставя 2-3 бакшиш. А тук не е прието, доколкото знам. Наскоро ходихме на ресторант в България. Сметка беше 20 лева, баща ми оставя 25, а сервитьорът връща 5 лева ресто. Баща ми му казва: „Това е за тебе“. Но момчето пак се връща и вика: „Сериозен ли си“. А баща ми пак му казва: „Да, за тебе е“.

    Има ли по-специални изисквания към сервитьорите там, могат ли да пушат по време на работа?

    О, не. Направо ще те уволнят. В някои ресторанти се изисква строга униформа.

    Трябва ли да имаш някаква диплома, за да работиш или всеки може да стане сервитьор?

    Трябва да имаш диплома от гимназия (High school). На тази възраст хората там работят повече, отколкото тук.

    Какво е настроението, връщайки се след 4 г. в Хасково и България? Какво се е променило?

    Май нищо. Като че ли бездомните кучета в центъра са по-малко. Защото при нас няма бездомни кучета по улиците. Там ги прибират в приюти и нещата са по-строги. Тука полицията ги оставя да се разхождат дори в центъра.

    Сподели една случка с дядо ти, който е бил приет в хасковската болница. Каква е разликата между българските болници и американските?

    Миналата седмица дядо ми беше приет с херния в хасковската болница. Реших да отида да го видя, влизам вътре и все едно гледам страшен филм – всичко е мръсно и мирише, стаите са много малки и настаняват по четирима души в тях. При нас всеки болен си има собствена стая с всички удобства. Тука трябва да се разправяш с докторите, нищо не ти казват. Дядо ми почти една седмица беше в хирургия и баща ми постоянно трябваше да се обажда на доктора, за да пита какво става. Дядо ми стоя 4 дни в болницата преди да го оперират. В Америка близо една седмица по-рано ти се обаждат да ти кажат дата и час за операция и ти дават указания какво не трябва да ядеш и пиеш в този ден. Тук нищо не ти казват, много са различни нещата.

    Казват, че в Америка не се продава алкохол на лица под 21 г. Така ли е?

    Да така е. Тук баща ми ме праща до магазина за бира и няма проблем, но там няма да ми дадат. Там не мога да си купя и цигари.

    Не заобикалят ли и там правилата?

    Не, не може. Нещата там са много по-строги оттук. Ако отида в магазина да си купя една бира, ми искат лична карта. Може да ме глобят или полицията да дойде и дори да ме закарат в затвора.

    Ако продавача каже, че момичето му се е сторило по-голямо?

    Стават такива неща, но не масово. Там според закона можеш да си купуваш алкохол и цигари, когато навършиш 21 г. и трябва да имаш документ.

    То и тук има закони само, че никой не ги спазва.

    Да, но там всички ги спазват. Нещата са много строги.

    Ти си на 20 г., на дискотека не ходиш ли, не пиете ли алкохол?

    Не мога. Трябва да съм на 21 г., даже не мога да влезна в дискотеката.

    А тука ходиш ли, не ти ли е интересно?

    Досега не съм ходила, но знам, че ще мога да вляза, тъй като нещата са по-различни. Ще ми бъде интересно, но тук нямам приятели. Много е различно от Америка, но ми харесва.

    Мислиш ли да се върнеш в България?

    Не. Какво ще правя тука? Засега искам да остана в Америка. Искам да завърша училище. Мисля, че нещата там са по-добре. А иначе тук сякаш хората повече си живеят живота. Там само мислят за пари и за работа. Тук са по-свободни. В Америка не можеш да видиш хора в 11-12 часа вечер да пият бира по пейките, тук го виждам. Това ми харесва.

    Там не пият ли бира?

    Пият, но не така, на пейка. Пият в заведенията или вкъщи.

    Стоят ли до късно по заведенията?

    Не. При нас ресторантите и кафенетата затварят около 22 часа. Иначе баровете работят до по-късно, но не знам точно до колко, защото не съм ходила. Мога да влезна в ресторант, където се сервира алкохол, но не и в баровете.

    Добре, как се забавляват младите там? Не ходите на дискотека. Знаеш, в България даже тийнейджърите ходят по дискотеки и се забавляват. А при вас?

    При нас, където живея аз, имаме океан и ходим по цял ден, играем волейбол, ходим на центъра, на излет в планината.

    Вкъщи на какъв език си говорите?

    Баща ми и майка ми говорят на български. Колкото мога и аз говоря на български, но ако не мога да кажа нещо, го казвам на английски. Така че говорим и двата езика. Мога да пиша и да чета на български. Сега чета книгата „Знахар“, но бавно. Мисля, че четенето на книги ще ми помогне да го науча още повече.

    Усещаш ли някакво по-специално отношение на американците към тебе, тъй като си българка – в училище, в университета, на улицата?

    Например баба ми плете много хубави блузки и рокли и когато отида с някаква плетена дреха, веднага ме питат откъде е, защото им харесва. Такива български неща са интересни за тях и много се харесват.

    А ти чувстваш ли се българка?

    В сърцето – да, но вие май си мислите, че не съм българка. Там всички говорят на английски, а баща ми и майка ми са на 7 часа път от училището и сега няма с кой да говоря на български.

    Изучавате ли в училище американската история и патриотичното възпитание? Гледала съм, когато се изпълнява химна на САЩ, застават с ръка на сърце. Това още в училище ли се изпълнява?

    Да, от 1 до 8 клас го правехме, но сега вече не. Тогава всяка сутрин заставахме прави в класната стая, където имаше американско знаме, и пеехме химна.

    Как ти се струват пътищата и магистралите в България?

    Хубаво изглеждат магистралите, но съм виждала пътища с големи дупки. При нас няма такива дупки.

    Виждам, че имаш ярък маникюр. И там ли са модерни ярките цветове през лятото?

    Мисля, че хората там носят повече накити – гривни по краката и ръцете, пръстени, обеци. Ти имаш само едни обеци и една гривна, а аз имам много. Носят се злато, сребро и всичко останало.

    Интервю на Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      :)
      :)
      53 -8
      18:25, 23 юли 2016
      Сладурана :) На нея явно и изглежда странно нашия свят, но си е българка в душата :) Пожелавам късмет на детето и много успехи. Ние чакаме такива деца да се връщат в България, а елементарния въпрос е с какво да ги привлечем да се върнат. Какво може да предложи нашата страна на това девойче?
    • 2
      Ба
      бай герги
      9 -39
      21:05, 23 юли 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ка
        каратанас
        10 -27
        21:43, 23 юли 2016
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Ол
      олеле
      30 -8
      21:45, 23 юли 2016
      хайде да не си показваме простотията, може ли?
    • 4
      Ha
      haidesega
      21 -34
      22:00, 23 юли 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ха
        хаха
        26 -10
        07:16, 24 юли 2016
        То става ясно, че на теб светът ти е плосък, щом казваш, че целият може да обича (или да не обича) нещо. Това дете живее в по-истински голям свят, където можеш да виждаш и разликите, и другите, освен теб, без да ги съдиш, и пак да бъдеш себе си. А не мечтаем ли и ние всичко да бъде по-организирано и децата ни да спазват някакъв ред? Мисля, че се е получил доста интересен поглед отстрани - хем сме купонджии, хем живеем сърдити, бедни сме, но не сме хукнали да работим
      • Mi
        Mimi
        19 -6
        16:13, 24 юли 2016
        Много е грозно така да обиждате детето.Явно вие нямате деца.Такова плоско мнение като вашето може да напише само човек който не е излизал от Хасково.:)))
        Вие кога бяхате в Сащ че знаете че е плоско?Детето разбира български,просто му е трудно да говори.Зависта е голяма работа,дано се излекувате от нея.Приятен ден!
    • 5
      Di
      Dimmu
      30 -5
      22:42, 23 юли 2016
      А кога ние всяка сутрин ще пеем химна на България?
      • Ко
        когато има защо
        30 -1
        12:17, 24 юли 2016
        Нямам нищо против да пея всяка сутрин химна на България като стана, но преди това трябва да ме накарат да се гордея със страната си.За съжаление България е страна в която престъпността не се наказва, напротив - става пример за младите ако искат да живеят добре. Всичко е безнаказано, ред няма. Ценности няма, важното е да изкарваш пари - ама дали ще е с дрога или сутеньорство няма значение ....Няма нормални съдилища .....няма нормална полиция ... какво не ни е наред българи? защо сами се затриваме? ...и защо българите в чужбина се чувстват по-добре от в България? Нещо е сбъркано тука! Кое е сбърканото и дали ние самите момжем да го оправим или рибата се вмирисва от главата както е казал народа ....
    • 6
      Жи
      Живко Грозев
      19 -2
      01:40, 24 юли 2016
      много добро сравнение,радвам се че имам такава адашка и по и по име и по фамилия
    • 7
      Ив
      Ива
      16 -3
      14:00, 24 юли 2016
      Много правилно е преценило девойчето състоянието на хасковската болница. А пък да не говорим затова как трябва да им се молиш за всичко. Важното е , че на мангусите обръщат повече внимание.
      • Ст
        странен
        11 -1
        12:03, 25 юли 2016
        Забрави да спомене, че първите 3000 долара се заплащат от пациента и след това почва да поема застраховката, ако я имаш. Предполагам, че и тук щеше да има такива условия, ако нещата стояха така. Там ако нямаш пари стоиш от външната страна на вратата на болницата. В бърза помощ може и 24 часа да чакаш, ако наистина не умираш. С личния си лекар не може да се видиш, както ние тук. Рецептата я оставяш в аптеката и, ако искаш по нея пак да закупиш лекарства, даваш координатите на аптеката.... Ако беше тук така, познайте какъв вой до небесата щеше да е. Да не говорим за таксите по пътищата, да не говорим за поддръжката на собствения си имот и какви са глобите. Тук ти пишат глоба и вдигаш вой до небесата, как може и защо точно тебе...
    • 8
      Le
      lekar ot mbal
      12 -5
      16:51, 24 юли 2016
      Старото ръководство на Хасковката болница имаше намерение да въведе американските стандарти за качество. Даже миналото лято, присъствахме на лекция. За съжаление, сегашните ръководители не се интересуват от това, а само от финансовата част.
    • 9
      Ис
      истината
      11 -13
      01:15, 25 юли 2016
      Стои си в хамериката и не ни казвай как живееш там не ни интересува.Не са пример за подражание тези селяци и престъпници а мен.
    • 10
      Го
      голушко
      7 -7
      11:57, 25 юли 2016
      Америка е като гнила ябълка ---отвъне лъскава и красива като Наоми Кембъл но отвътре е като посрана и опикана клошарка Плюя на такава държава където всеки ден може да те отстлелят като заек или да те взриви джихадист По добре съм си в Столипино пардон в България Тази ПИКЛА вижда само Лустрото но не и дивотиите на подземния свят на Америката
    • 11
      Ко
      Когато
      2 -1
      15:26, 25 юли 2016
      го сменят...
    • 12
      65
      654
      1 0
      11:39, 27 юли 2016
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

    Случаен виц

    Последни новини