От х:

Днес в x:

Разстрел в Мюнхен.Десетки убити при нападение в мол.Преглед на печата

Кървавият петък в Мюнхен, който беше ударен от тероризма, е водещо заглавие в пресата днес.

„Европа изживя пореден кошмарен петък, а Мюнхен се върна в 1972 г. Тогава палестински терористи окървавиха олимпийското село. Сега търговският център "Олимпия" в съседство стана арена на брутален разстрел.”, пише в-к ”Стандарт”. Между един и трима нападатели са открили безразборна стрелба в ресторант за бързо хранене, съобщиха световните медии. Загиналите са между 10 и 15 души, според първите неофициални информации. Властите отцепиха сградата и евакуираха посетителите. Метрото в града бе спряно, а на такситата бе наредено да не качват никой и да стоят далеч от квартала. Жителите пък бяха приканени да не излизат от домовете си. Според очевидци е имало атака с куршуми и в кафене на станция на метрото, както и на един от градските площади.
 

10 поколения са необходими, за да се изравним по БВП на човек, е друга от темите в ежедневника под заглавие ”БСК: След 233 години настигаме европейците”.

След 233 години ще достигнем жизнения стандарт на средния европеец. Необходими са близо 10 поколения (едно поколение е приблизително 25 години), за да достигнем средното ниво на БВП на човек от населението в ЕС, показва анализ на БСК. Изчисленията са направени, при положение, че в ЕС се отчита ежегоден ръст на БВП от 1%. За да стигнем европейската производителност на труда, са ни необходими най-малко 15 поколения, или 311 години. Според БСК, за изравняване с ЕС по ниво на доходи като дял от БВП са достатъчни само 9 години.
"Производителността на труда у нас нараства с много по-бавни темпове от доходите. Нещо повече, единствено по показателя "доходи като част от БВП" България изпреварва останалите държави в ЕС. Това означава, че изяждаме потенциалния си БВП", твърдят работодателите.
В-к „Труд” ни връща със заглавие отново към драмата от вчера в Германия.

„Няма данни за пострадали българи в Мюнхен”, съобщава изданието на страниците си. И цитира премиера Борисов във Фейсбук: ”Разговарях с генералния консул на страната ни в Мюнхен Антоанета Байчева във връзка с обстановката в града. Консулът ме увери, че поддържа връзка с официалните власти и към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидентите. Телефонът за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен: 0049 172 888 10 56.”

 "24 Часа" пише:Бокова първа сред жените за шеф на ООН.„Българският кандидат Ирина Бокова направи пробив към поста на генерален секретар на ООН, като зае третото място след първия “рейтингов” вот в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции. Въпреки че вотът беше таен и бяха взети мерки в залата да присъстват само посланиците на 15-те страни - членки на съвета, и по още един дипломат, неофициално изтече информация за класирането на всички кандидати. От 12-те претенденти за поста само бившият португалски премиер Антониу Гутериш и бившият словенски президент Данило Тюрк са изпреварили българката, която е и първата жена - генерален директор на ЮНЕСКО.”, информира изданието.

 "Монитор"съобщава за намеренията на китайска компания да строи завод за джанти в Русе за $100 млн. „Държавната китайска компания СИТИК Груп предлага инвестиционен проект за завод за производство на алуминиеви автомобилни джанти в Русе за 100 млн. долара и работни места за 300 души. Параметрите на инвестицията бяха представени от президента на компанията Ван Дзюн с премиера на България Бойко Борисов. Производството в България ще е съобразено с всички екологични норми на ЕС, увериха китайските гости.Министър-председателят е отбелязал, че страната ни се радва на засилен инвеститорски интерес от китайски компании и посочи предимствата на държавата ни като стратегическа локация, с благоприятни икономически и данъчен режими.”, става ясно от статията.

Изпитите след IV и VII клас се намаляват от 9 на 4, е сред темите, на които обръща внимание в-к "Сега": Министерството на образованието ще намали рязко броя на задължителните изпити под формата на външно оценяване след 4-ти и 7-и клас. Вместо 4 задължителни изпита четвъртокласниците ще имат само два - по български език и литература и по математика. Същите предмети ще са задължителни за външно оценяване след 7-и клас, а от досегашния списък с изпити при седмокласниците отпадат три предмета. Силно се намалява и броят на текущите оценки, които учителите ще са длъжни да пишат през срока. Това предвижда новият проектостандарт за оценяване на резултатите от обучението в училище, представен от просветното министерство.

В момента външното оценяване след 4-ти клас се извършва по 4 предмета - български език и литература, математика, Човекът и обществото и Човекът и природата. Занапред отпадат последните два. В 7-и клас пък няма да има външното оценяване по 3 предметни области - природни науки, чужд език и обществени науки. Външно оценяване по чужд език ще има и занапред, но само по желание.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини