От х:

Днес в x:

Хасково играе шах на всеки километър

    9-годишният Радослав Тончев и две години по-големият Данил Стойков обичат да играят шах, нещо повече - с нетърпение очакват уроците при треньора си Владимир Вълков.

    Днес момчетата са много ентусиазирани, че ще могат занапред да сядат зад черно-бялата дъска на открито.

    Двамата шахматисти бяха сред първите, които изпробваха до колко са удобни монтираните на няколко от най-посещаваните места в града маси за шах с по два стола.

    Ради и Дани седнаха един срещу друг на шахматната дъска пред малкия Бизнесцентър.

    С няколко хода момчетата атакуваха и своите майки, дошли също да разгледат новата придобивка. „Шахът е спорт, но спорт за мозъка“, звучи остроумното обяснение на 11-годишният Данил защо харесва древната игра. 9-годишният Радослав пък, освен че играе шах, тренира и футбол. И е категоричен, че колкото и странно да е за някои, двата спорта не се изключват, а напротив - допълват се. Докато е на футболното игрище, дава покой на мозъка си, а докато играе шах почиват краката му. И двете момчета споделят, че все повече от техните връстници се увличат по класическия шах. И двамата играят на компютрите си у дома, но много често започнали да побеждават РС и затова вече не им е толкова интересна, предпочитат реален съперник, на живо.

    Инициативата за поставянето на масите за шах е на общината. Те са изработени от димитровградска фирма. Комплектите на открито са четири на брой - маса с по две места. Разположени са в града горе-долу на километър отстояние.

    Любителите на великата игра могат да мерят знания и умения на Ямача, Кенана и в градинките пред малкия Бизнесцентър и Дома на техниката.

    “Инициативата на община Хасково с поставянето на маси за шах на открито е много добра и дава възможност за развитието на шахмата като масов спорт. Все повече деца искат да се занимават с тази игра, защото шахмата развива много мисленето на децата. Когато пипнат фигурките се запалват, защото на тях им харесва всяко едно обиране на противникова пешка. Победата пък им доставя огромно удоволствие.“, писа шестица на инициативата треньорът на Ради и Дани - Владимир Вълков

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      11
      111
      7 -4
      07:55, 23 юли 2016
      Част от инвестицията за 100 милиона лева!
    • 2
      Те
      Тенисист
      8 -3
      09:28, 23 юли 2016
      Прекрасно е, че има такава опция за желаещите да поиграят шах. НО, трябва да се помисли и за възстановяване поне на малка част от бетонните маси, които преди години бяха поставени из целия град. Нали искаме децата да се движат Физически повече, а не само да ги "пренасяме" от Седяща поза от домовете си и училищата в същата поза в градинките и парковете? Кибици в България много..
      Смятам, че децата (а, и не само), ще се зарадват на моето предложение.
    Последни новини