От х:

Днес в x:

Движение 21: Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди властта си

Националният изпълнителен съвет на "Движение 21" с лидер Татяна Дончева излезе със становище във връзка със събитията в Турция.

В него се казва, че съветът следи "със силна тревога" развитието на събитията в Турция след въоръжените сблъсъци от края на миналата седмица.

"Отчитаме, че в турското общество съществуват трайни източници на напрежение и конфликти, които няма да бъдат премахнати вследствие предприетите мерки за разследване и за наказание на участвалите. Нещо повече – свидетели сме на безпрецедентни действия, на ескалиращи репресии, които поставят под въпрос свободното и демократично развитие на страната", се казва в позицията.

"Повод за сериозна тревога е преследването на военнослужещи, магистрати, чиновници в администрацията, учители, университетски преподаватели, духовници, културни дейци, провокациите срещу малцинства. Тази масова разправа с политически противници и недоволни от управлението изглежда предварително подготвяна. Използването на извънредното положение за концентриране на повече власт в ръцете на президента, очакваното създаване на специален трибунал за обвинените в държавна измяна, както и изграждането на специален затвор за осъдените, дерогацията на Европейската конвенция за правата на човека, говорят, че Реджеп Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди категорично властта си. Поетият курс към едноличен режим, основан на идеологизиране на религията и силен национализъм, наподобява пътя за развитие на диктатурите от миналия век, довели до най-кръвопролитните конфликти в Европа и света", пишат още от "Движение 21".

Според тях може да се очаква продължителен период не само на политически сътресения, но и на въоръжени борби в Турция.

"Отчитайки влиянието на войната в Сирия, както и струпването на турска територия на милиони мигранти от Близкия Изток и Северна Африка, смятаме че е налице значително нарастване на рисковете и заплахите за стабилността и сигурността в региона.

Българското правителство и в частност институциите от сектора за сигурност трябва внимателно да анализират обстановката и потенциалните сценарии и да предприемат координирани превантивни мерки, за да бъде страната подготвена да реагира своевременно при всеки вариант на кризисно развитие, засягащ България. В най-кратки срокове е необходимо да се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и да се съгласува българската позиция към ситуацията в Турция.

Министър-председателят следва да информира Народното събрание и обществото за резултата от анализа на средата за сигурност, съществуващите рискове и заплахи, както и за възложените задачи и предприетите мерки от страна на системата за защита на националната сигурност", се казва още в позицията на "Движение 21".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    0 0
    12:28, 23 юли 2016
    Тази дама ли е единствения мъж в държавата ни? Останалите една обща декларация за становище не могат да приемат .. Нямало нужда от единна декларация .... сега гледайте да се разберете с Ердоган който избяга от него да си му го връщаме ... нормални ли сте? Този си е диктатор. Ще изтрепе маса народ. А на нас не ни стиска да кажем че не одобряваме това, което се случва в Турция. Не може да се осъждат на смърт хора, заради това че искат да живеят нормално! За такова място като Турция може би наистина демокрацията не е добър вариант, може би наистина трябва някой с по здрава ръка, хубаво, но поне да има акъл в главата, но той иска да ги върне обратно в средновековието ... И в Турция има нормални хора, които искат да живеят като в западна Европа, интелигентни, образовани .... горките
Последни новини