От х:

Днес в x:

Алцхаймер може би започва още на 3 г.

Генът на болестта на Алцхаймер започва да намалява обема на човешкия мозък още на възраст от 3 години! Изводът е направен от учени от университетите в Хавай, Йейл и Харвард, пише британският „Телеграф“. Така нареченият ген на Алцхаймер – мутация на APOEe4, значително повишава риска от деменция. Оказва се, че той започва да влияе на мозъка още от най-ранна детска възраст. Според американските учени на около 3-годишна възраст се забелязват намаляване на размера на мозъка и спад на когнитивните функции. Децата с генната мутация APOEe4 демонстрирали по-лоши резултати на тестове за паметта, вниманието и функционална активност от другите свои връстници.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Преди това учените доказали, че за носителите на тази генна мутация вероятността да се разболеят от алцхаймер е 15 пъти по-голяма. Някои области на мозъка като хипокампуса и долната париетален лоб били с 22% по-малки при тези хора, отколкото при други без мутация на APOEe4. Тази генетична мутация се среща при около 14% от хората по света. Американското проучване е първото, което показва генетичните промени, които в крайна сметка водят до болестта на Алцхаймер и могат да причинят значителни промени в мозъка още на много ранен етап от живота.

Генетичното тестване на децата позволява да се идентифицират онези, които са в рисковата група, и които несъмнено биха спечелили от ранното започване на терапевтични процедури, които включват подкрепа за получаването на образование, прием на лекарства за профилактика, внимателно проследяване на здравословното състояние и по-активно физическо натоварване. Изводите си учените направили въз основа на изследването на гените и особеностите на работата на мозъка при 1187 души на възраст от 3 до 20 години.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини