От х:

Днес в x:

НЗОК още не знае какво да прави, ако откажем да ни регистрират с отпечатък

Здравната каса може да откаже да плати на болница, ако пациент откаже да бъде регистриран при прием в лечебното заведение в системата с пръстовия идентификатор. 

Това стана ясно при представянето на системата за пръстова идентификация, която стартира тестово в пет болници, а най-късно от 1 октомври ще влезе в сила в цялата страна. 

Така на практика болницата може да откаже да приеме пациент, който не иска да се регистрира в системата, защото няма да рискува да не ѝ бъде заплатено за лечението му. 

От Касата обаче са категорични, че на нито един пациент няма да бъде отказан прием и няма да остане без лечение, особено ако става въпрос за спешно състояние. 

От НЗОК обаче не пожелаха да коментират какво ще се случи в една такава ситуация и дали действително може да се стигне до отказ на лечебно заведение да приеме пациент, отказал да бъде регистриран с пръстов отпечатък. 

Директорът на информационната дирекция на касата Гергана Ненчовска обясни, че всеки отказ на пациент да бъде регистриран в системата ще се счита от Здравната каса за проблем и тези случаи ще бъдат проверявани. 

Ненчовска е категорична, че здравноосигурените трябва да се възползват от възможността да следят лично как се харчат парите им и регистрацията с пръстов идентификатор е в техен интерес. 

Това ще става с помощта на мобилно приложение, което ще заработи заедно с пускането на системата. Чрез него всеки пациент ще може да проследи каква сума заплаща НЗОК за лечението му и да спре плащането, ако види, че то е за процедури, които не са му извършени, или е към болница, в която не е постъпвал. 

През мобилното приложение пациентът ще може да докладва за проблем в болницата и да предизвика проверка на Здравната каса. 

Регистрацията с пръстов отпечатък ще отнема около 25 секунди. Първоначално ще се сканират точки от двата показалеца на здравно осигурения, но би могъл да се ползва и всеки един от останалите пръсти.

От Касата отново подчертаха, че при регистрацията се сканират точки от пръста, които се трансформират в код от нули и единици, а не се сканират пръстови отпечатъци. 

Четците допускат и чекиране с карта, което ще позволи по-късно да бъдат използвани и новите лични карти с биометрични данни. 

От днес системата влиза в сила в пет болници - болница “Света Анна“ в София, Първа многопрофилна болница в София, Първа АГ болница “Света София“, Онкологията в София и многопрофилната болница в Русе. Системата трябва да бъде въведена във всички лечебни заведения в страната до 1 октомври.

Дотогава болниците ще трябва да си купят четците, всеки от който струва 286.80 лева.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини