От х:

Днес в x:

Робот помага в монтажа на Fiesta, поднася кафе, а може и масажи

Автомобилният концерн Ford и немската компания KUKA Roboter създават многофункционални роботи, които помагат на работниците в производството.

Два робота с височина 90 сантиметра са оборудвани с манипулатори и датчици за налягане, благодарение на които могат да изпълняват механична работа с различна сложност. Така например, роботите могат да помагат за поставяне на детайлите на нужното място, да ги насочват и задържат, докато монтьорите ги закрепят стабилно.

оботизираните асистенти са привързани към площадките за монтаж на колите и са оборудвани с множество сензори, за да разпознават хората и да ги обслужват, без да ги нараняват. Всеки от роботите може да се настройва за конкретна задача чрез различни приспособления.

Инженерите на Ford смятат, че роботите правят работата на конвейера по-безопасна и качествена, като в допълнение повишават производителността. Нещо повече, умните машини могат дори да направят тонизиращ масаж и да поднесат кафе на работниците. В момента двойката роботи се използва в завода за производство на Fiesta в Кьолн.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини