От х:

Днес в x:

Църква на век и половина рухна в пловдивско село

Църква на век и половина, която е паметник на културата, рухна в пловдивското село Черноземен. Инцидентът по чудо се е разминал без жертви, след като няколко часа преди това в храм „Свети Георги” се е състояло опело.

Има опасност да се срути и напуканата камбанария, която е най-голямата в страната, ако не се предприемат спешни мерки, заяви кметът Таня Христозова, цитирана от Нова тв.

Иконите в храма са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията, той пък от своя страна ги дарява на църквата. Сега съдбата на храма е в ръцете на пловдивската митрополия. 

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая, съобщи БНР. Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма. 

На 6 август се очаква Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да вземе решение за отпускането на 700 хиляди лева. На същата стойност е изготвеният проект за реновирането на църквата с европейско финансиране, който бе отказан преди две години от пловдивския митрополит Николай. Георгиев ще настоява и за среща с митрополита, на която да бъдат изяснени претенциите му около ремонта на храма „Свети Георги“.

За да няма инциденти до старта на ремонта районът е обезопасен. На място патрулира общинска полиция и екип на СОТ.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ку
    Култура ми Янко!
    2 0
    17:38, 19 юли 2016
    Какво да каже човек, безобразията в църквата са на такова ниво, че и Господ вече не иска да ни помага!
    Тези митрополити са по-алчни и безкруполни и от депотатите в парламента. Постоянно се рушат църкви, манастири...., пък да не кажем, че не се строят и нови (за разлика от джамиите,които никнат като гъби. Един турчин да се засели в някое село и веднага се вдига джамия. Пък да си говорят, че няма илямизация). А те какво правят само на миряните разчитат, от дарения, ако не ги открадне попа, може и да се постегне църквата. А пари от митрополията все няма!? Що така? При положение, че се продават милионо свещи на година!!! Сигурно щото митрополитите не крадат и не си купуват скъпи лимозини и часовници!!! И после хората се отдръпнали от духовното, от цървата.
Последни новини