От х:

Днес в x:

Полезно или вредно е кафето?

В днешно време много хора са объркани от противоречивата информация за кафето – ползено ли е или вреди.

Американците обичат кафето, той е водещ източник на антиоксиданти в диетата ни, пише в анализа си д-р Марк Хайман.

В проведено наскоро изследване върху животни, учените наблюдаваха подобрение в случаите на неалкохолна стеатоза и стойностите на холестерол при мишки, консумирали едновременно кафе и мазнини.

От друга страна кафето може да предизвика зависимост, да увеличи производството на стрес хормони и да ви накара да се почувствате едновременно нервни и уморени.

Преди да стигнете до определено заключение относно кафето, помнете, че не всичко зависи от напитката. Важен фактор е и човекът, който пие кафето. Начинът, по който реагираме на напитката често се определя от гените, отговорни за усвояванеto ѝ. Чаша кафе би могла да доведе до прилив на енергия при едни, а за други и след тройно еспресо вечер е трудно да останат будни.

При някои пациенти се наблюдават симптоми като умора, безспокойство и сърцебиене след консумиране на напитката. Добре е в такива случаи кафето да се избягва.

Ако страдате от хипоадрения, кафето може да е дори опасно за вас. Съществуват и хора, алергични към кафеени зърна.

Съставките в кафето биха могли да повлияят на усвояването на други лекарства, както и на детоксикацията на черния дроб.

Някой хора заместват храненията с кафе. Никога не пренебрегвайте глада, хранете се редовно, за да предотвратите спад в стойностите на кръвната захар. Дръжте протеините под ръка – за предпочитане шепа ядки.

Един от пациентите на Марк Хайман пиел по 12 чаши кафе на ден и въпреки това заспивал на бюрото си. Чувствал непрекъсната умора. Оказало се, че не успява да се наспи през нощта заради кофеина, но бил прекалено изтощен, за да го осъзнае. Не успявал да осигури на тялото си почивката, от която отчаяно се нуждаело. Затова му било препоръчано да се откаже от кафето.

Препоръчително е да спрете от кафето за поне три седмици, ако сте пристрастени или изглежда така, че ни бихте могли да живеете без него и пиете по няколко чаши на ден.

Ако се нуждаете от няколко чаши на ден, за да почувствате мотивация, значи сте се пристрастили. Ако се проявяват симптоми на абстиненция, най-честият от които е главоболието и имате усещането, че не бихте могли да живеете без кафе, то тогава сте биологично пристрастени към напитката. Най-вероятно и стрес хормоните ви да не са наред.

Най-добрият начин да спрете кафето е като намалите броя на чашите до една на ден, а в последствие и до половин. Вместо кафе бихте могли да консумирате зелен чай или други билкове чайове, както и топла вода с лимон.

Както и при всеки друг детоксикиращ режим, пиенето на достатъчно вода и почивката са изключително важни. Физическите упражнения са препоръчителни за стабилизиране на енергията. Ако имате проблем със заспиването може да приемате хранителни добавки с магнезий.

Един от най-добрите режими за детоксикация включва сауна, медитация и йога. Опитайте се също да откажете кафето за три седмици и се върнете към него постепенно. Наблюдавайте нивата на енергия и наличието на други симптоми като безспокойство или храносмилателни проблеми, за да установите как ви влияе.

Ако сте установили, че кафето ви влияе зле само понякога, не го комбинирайте с мляко и захар. Тези две съставки са по-вредни от самото кафе.

Като алтернативен вариант бихте могли да добавите мазнина – краве масло или масло от кашу.

Тази вкусна напитка ще в държи сити в продължение на часове, ще намали глада и ще поддържа мисълта ви остра.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини