От х:

Днес в x:

Заснеха избухвания в центъра на Млечния път

Астрономите заснеха избухвания в центъра на Млечния път, където се смята, че е разположена най-близката до Земята свръхмасивна черна дупка, съобщава Европейската южна обсерватория (ESO). Подобни избухвания са били наблюдавани и преди, новите резултати са уникални поради факта, че са получени едновременно от два телескопа, работещи в различни диапазони. Работата на учените ще бъде публикувана в Astronomy and Astrophysics.

Свръхмасивните черни дупки са обекти с толкова силно гравитационно поле, че даже светлината не е в състояние да го напусне. Астрономите откриват черни дупки по излъчването на техния акреционен диск (самите дупки нищо не излъчват) – материя около дупката, която пада в нея под въздействието на гравитацията.

Най-близкият такъв обект е в съзвездието Стрелец на разстояние 26 хил. светлинни години от Земята. Именно него са наблюдавали учените с телескопите VLT и APEX, разположени в Чили, които работят в инфрачервения и субмилиметровия диапазон съответно. Били зарегистрирани четири големи избухвания в електромагнитното излъчване за шест часа. Учените предполагат, че източник на избухванията е разширяващ се със скорост 5 млн км/час облак газ в акреционния диск. Причините за възникването на този облак не са съвсем ясни.

Подобни наблюдения са източник на ценна информациия за астрономите. В случая те ще допринесат за създаването на по-съвършени компютърни и математически модели на черните дупки.

Оригиналният текст
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини