От х:

Днес в x:

От днес БАБХ убива укритите крави без да плаща

Всички животни, които не са ваксинирани до 15 юли срещу нодуларен дерматит, ще се считат за укрити и при констатиране на огнище ще бъдат унищожавани без обезщетение за собствениците им. За това предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

В Хасковски регион, където бяха регистрирани първите огнища на заразата, са ваксинирани над 48 000 говеда. Коварната болест налази 9 населени места и бяха засегнати 23 стопанства. Затова първите ваксинации започнаха оттук в края на април.

 

Към момента всички едри преживни животни в страната, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са също вече ваксинирани, посочиха от Агенцията.

 

Оттам вдигнаха и извънредните забрани за транспорт, преработка и продажба на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти.

 

Забранено все още е придвижването и транспортирането на едрия преживен добитък, който не е ваксиниран срещу дерматита в страната.

 

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани под 6 месечна възраст, родени след 5-ти юли т.г. от майки, които са с ваксина. Те могат да бъдат придвижвани у нас  при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинация.

 

Клането на говедата може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а според разпоредбата върху месото на закланите животни трябва да има здравна маркировка с форма „диамант”.

 

Опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти, с изключение на консервите, в които има вложено месо от едри преживни животни, с произход – България, ще бъдат отбелязвани също с идентификация с формата на диамант. Важно е, че добитото месо и продукти от него може да се реализира само на територията на страната.

 

Консервите с такова месо пък ще са с маркировка с овална форма.

 

Мляко, добито у нас може да се използва за консумация и за производството на млечни продукти само след пастьоризация. То също може да се реализира на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини