От х:

Днес в x:

Профилът на телефонния измамник – безработен, нискообразован циганин

Трайно расте броят на регистрираните телефонни измами. Това сочи съвместно изследване на прокуратурата и студенти от УНСС, обхващащо периода от 2011 до 2015 година.

През 2011 г. има 286 регистрирани телефонни измами. 31 от тях са разкрити. През 2015 г. броят им вече се е увеличил на 918 телефонни измами, от които 85 са разкрити.

Източници на данни за изследването са централната полицейска статистика, официалните данни на прокуратурата. Студентите от УНСС анализирали почти 1000 медийни публикации.

„Около 1/10 от телефонните измами биват разкрити от полицията”, коментира на пресконференция в Съдебната палата Сава Петров, началник отдел „Аналитичен” във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

„Тежко пострадал роднина, който се нуждае от скъпоструваща операция“, остава един от основните способи на измамниците върху жертвите им.

Друга версия на измамниците е да съобщят на близките, че е възникнала катастрофа, при която е пострадал техен роднина.

В около 65 % от този вид престъпления извършителите играят с чувствата на жертвите си чрез тези две основания.

Популярен способ на измамниците, но в по-малко случаи – 14 %, е да съобщят за реализирано пътнотранспортно произшествие, в което е участвал близък роднина и е причинил смърт.

93 % от телефоните измамници са мъже. Има и жени, които обикновено са приятелки на основните извършители. Измамниците са на възраст между 18 и 55 години. Над 65 % са млади - между 18- и 35-годишни. Те са безработни, с относително ниско образование, някои от тях са осъждани, като често присъдите са за такива престъпления.

Телефонните измамници са „предимно роми, живеещи в областите Велико Търново, Плевен и Русе”.

Организацията на групите за телефонни измами обикновено е на три нива. На първото ниво са т.нар. „въртячи”, които влизат в пряк контакт с потърпевшите по телефона, представяйки се за техни близки, роднини, приятели или длъжностни лица. На второто ниво са „хората с коли”, които транспортират парите от измамените до извършителите. На третото ниво са т.нар. „мулета” или „посредници”, които вземат парите от преносителите.

Пострадалите от телефонни измами са предимно жители на градовете. Най-много измамени има в София град - 143, Варна област - 113, област Русе - 91, Старозагорска област - 62, област Бургас - 55. Около 87,5 % от измамените са възрастни хора, със средно или по-високо образование, ползващи стационарни телефони.

Увеличава се и размерът на поисканата сума при опитите за телефонна измама. През 2015 г. той е два пъти и половина по-голям, спрямо 2011 година.

За целия период 2011-2015 г. за телефонни измами са оправдани само 16 души. В повече от половината случаи (55 %) обаче доминират условните наказания. Няма нито един осъден с наказание „лишаване от свобода” над 5 години.

Новообразуваните досъдебни производства през 2011 г. са били 670. В следващите години броят им расте, като през 2015 г. са образувани 1954 досъдебни производства. 111 досъдебни производства са прекратени през миналата година.

По отношение на наказанията, през 2011 са осъдени 78 телефонни измамници, а през 2015 г. - 129 лица.

По време на пресконференцията бяха съобщени случаи, при които в един човек има 80 000 сим карти.

Ще бъде създаден видеоклип, който ще се върти по националната телевизия във времето, когато хората, които най-често стават жертва на телефонни измами, са пред телевизорите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров се е срещнал с ръководството на националната телевизия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини