От х:

Днес в x:

Депутатите затягат контрола на „популярните каси”

Новият вид финансови пирамиди, т нар. „популярни каси”, да започнат да се регулират от компетентните органи – БНБ или Комисията за финансов надзор.

Това предложение на депутатите от Реформаторския блок е вероятно да влезе в Закона за независимия финансов одит, който депутатите приеха днес на първо четене. Поправката в закона вероятно ще бъде заложена в закона с нормативно предложение, което ще се направи между първо и второ четене на закона в 14-дневен срок.

От парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Петър Славов постави въпроса за пирамидите, които вече опариха два града в страната – Сливен и Дупница.

„Никоя институция не се чувства отговорна да ги одитира. Предлагам да се включат в задължителния финансов одит, така ще може да се види с какво се занимават, автентични ли са, имат ли разрешение и лицензи да съществуват”, обясни Славов. С тях може да се заемат Комисията за финансов надзор или БНБ.

В страната функционират поне 20 такива незаконни дружества, които извършват незаконна банкова/влогово-кредитна дейност. Две от тях - в Дупница и Сливен, вече гръмнаха и стотици хора останаха без спестяванията си – като са давали 2 хил. до 200 хил. за високи лихви от 15 процента нагоре.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ от своя страна каза, че „популярните каси” може да бъдат включени в закона, може да се търси подобна регулация със задължителен одит.
„Няма как обаче да се одитира дейността на всяка една кооперация или финансово сдружение – това не е правилно”, уточни тя.

Стоянова добави, че е написано писмо до търговския регистър кой е разрешил да бъде вписана кооперация, чието наименование има банка.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини