От х:

Днес в x:

Разположиха зенитна артилерия в центъра на Царева поляна

Изображение 1 от 3

    Старо руско зенитно 105 милиметрово оръдие е разположено в центъра на стамболовското село Царева поляна. Зенитката е там от около месец и вече се радва на интерес от страна на хлапетата в селото, които през летния сезон са доста.

    Идеята за разполагането на старото противосамолетно оръдие била на кмета на Царева поляна Росен Апостолов. Той обаче реши да обвие във военна тайна замисъла и изпълнението. “Имам връзки, хрумна ми идеята и го доставих”, лаконично обясни селският управник. Сега се оформя постамент на оръдието, а в близко бъдеще се очаква и официалното откриване на селската атракция.

    Появата на старото руско оръдие от Втората световна война предизвиква смесени чувства сред местните. Според някои идеята е чудесна и децата много се забавляват, докато се катерят по него и играят на война. Според други пък милитаристичната идея не е съвсем подходяща. “Кметът по-добре да беше направил детска площадка там”. Има и конформисти, които приемат донякъде разполагането на зенитката в центъра на селото, но “би могло около него да се сложат пейки, люлки, пързалки”.

    105 милиметровото зенитно оръдие през Втората световна война си спечелва славата истински убиец на танкове. При право мерене то поразявало успешно немските бронирани машини. Германците също използвали своите зенитки не само срещу самолети, а и срещу руските Т-34, с не по-малък успех.

    Легендарната руска зенитка, случайно или нарочно, е насочена на юг.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Не
      Не !
      5 -4
      14:01, 12 юли 2016
      Браво не, ами Браво на Кмета!
    • 2
      Би
      бивш ВОЕН
      0 0
      22:44, 11 авг 2021
      57мм С-60 .Ако трябва да сме точни-от Корейската война.Ако на кмета му "върже"с още един мандат,да сложи и СОН и ПУАЗО
    Последни новини