От х:

Днес в x:

Хасковски читалища събират книги за изгорялата библиотека в Мененкьово

Читалищата от Хасково и региона започнаха акция за набирането на книги, необходими за възстановяването на фонда на изгорялата библиотека при пожара в края на миналия месец в читалището в село Мененкьово, община Белово. Огънят прескочи в просветното средище на 22 юни от искра, лумнала в заведението в съседство. На пепел станаха 11-те хиляди тома книги от читалищната блиотеката.

От Областния и Общински читалищни съюзи в Хасково призоваха за активност хората, които разполагат с дублирани томчета в домашните си библиотеки или пък искат да дарят с книги селската читалня в Мененкьово. Към призива за дарителство се присъедини и настоятелството на читалище читалище "Заря-1858".

Просветните институции в Хасково стартираха от днес и акция за набирането на книгите. Тя е в отговор на призива от Мененкьово. В опожареното 160-годишно читалище доброволци разчистват отломките, а за възкръсването на библиотеката е предоставено помещение в сградата на местното кметство.

За да се възроди отново тя са нужни минимум 3000 тома литература.  Министерството на Културата вече дари 100 томчета с художествена и научно-популярна литература. Преди десетина дни пък пловдивчанин измина 5-км. пеш от гара Белово до селото, за да занесе своите книги дар.

Даренията на хасковлии ще се приемат всеки ден в библиотеката на читалище "Заря”.

“Нека с тази си дейност накараме да забие отново сърцето на Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий-1910" в село Мененкьово”, е призивът на организаторите на дарителската акция. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини