От х:

Днес в x:

Популярната каса в Дупница - класическа пирамида, обобщи Менда Стоянова

За мен става дума за класическа измама от страна на организаторите на касата. Това е оценката на председателя на бюджетната комисия в народното събрание Менда Стоянова по повод случая с Дупнишката популярна каса, при който десетки граждани изгоряха със стотици хиляди лева.

Тя обясни пред БНР, че подобни финансови структури има и при синдикатите, но правилата там не дават възможност за превръщането им в пирамиди.

По думите на Стоянова пред гражданите в момента има само един път и това е съдебният. Организаторите на фалиралата каса са се подсигурили добри и на вложителите ще им бъде трудна да си върнат парите. Имотите не са на кооперацията, вече са прехвърлени.

"В кооперациите също има устав, който всеки трябва да е подписал и приел да участва в него”, посочи Менда Стоянова, като зададе въпрос не са ли помислили вложителите от каква дейност могат да се получат 14-15 процента лихва при положение още при фалита на КТБ се говореше навсякъде за високата лихва от 8%.

Трябва да се научим да бъдем отговорни към деянията си и към парите, които влагаме”, смята Стоянова.

Тя допълни, че единственият контролен орган е КЗП, но там подобни сигнали не са постъпвали. Иначе комисията би могла да се поинтересува защо лихвата е толкова висока и дали с нея не се цели измама.

Но тези договори не се обявяват в публичното пространство. И при нарушаване на такъв договор единствен арбитър е съдът, обясни Стоянова.

На въпрос за една евентуална забрана и законодателни инициативи в тази посока, Менда Стоянова отсече: „Не може заради всяка бълха да изгаряме юргана. Не може със закон да забраняваме дейности, които са полезни за хората, но понякога се възползват алчни хора.”

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини