От х:

Днес в x:

Рашидов помоли да се "върне момчето на работа"

В министерството на културата се състоя извънреден брифинг на Вежди Рашидов и директорката на Националната художествена галерия, Слава Иванова, по повод писмото на министъра до БНТ и уволнението на Владимир Руменов от НХГ ден след гостуването му в телевизията.

Министърът обясни, че в страната има хиляди хора, които работят към държавните културни институти, и не може да ги познава всичките. Затова той и не познава Владимир Руменов, нито пък го е уволнил, защото правомощие за това има директорката на НХГ.

Той само помоли Иванова "да върне момчето на работа", за да се изчисти това недоразумение, станало заради съвпадение.

Слава Иванова отвърна, че ще потърси юридически начини Руменов да бъде върнат на работа в някоя от частите на НХГ, като не посочи изрично, че той отново ще работи в "Криптата" под "Св. Александър Невски", където се помещава християнското изкуство.

Тя изтъкна, че служителят с 38 години стаж е бил уволнен, защото е допускал системни нарушения в работата си. Последното се е случило, преди да излезе в болнични наскоро - по думите ѝ той активирал сигналната система в "Криптата" и е предизвикал паника у туристите и работещите там, а на място дошли полицаи и СОТ-аджии.

Според нея и само това е причина той да бъде отстранен от длъжност. Тя също така заяви, че на НХГ са нужни млади и висококвалифицирани кадри, а по-рано бе казала, че Руменов е отстранен заради новите правила за завишаване на ценза, необходим за заеманата длъжност.

Попитана от журналистите на кое юридическо обоснование все пак ще се спре от трите, тя попита, има ли значение.

Иванова подчерта, че дори не е гледала предаването по БНТ, когато той е гостувал, и затова няма как да е знаела какво е казал. Тя е щяла да го уволни преди много време, просто той е бил в болничен. Случката сега е просто съвпадение.

Колкото до писмото на Рашидов до водещия на телевизията, Георги Ангелов, министърът коментира, че е бил по-емоционален, но е имал добри намерения.

Той каза, че много харесва предаването и точно затова се е обърнал към водещия в писмото си, а не към гостите - защото той бил добър журналист и преводач, и затова не било редно да оставя гостите му да леят помия върху Рашидов.

Министърът даже изтъкна, че лично е заставал зад това Ангелов да получава награди за преводаческата си дейност.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини