От х:

Днес в x:

И хроничната умора е свързана в чревната микрофлора

Има една умора, която не минава след почивка, независимо колко продължително не правим нищо. Към изтощението някои добавят и оплаквания от лош сън, главоболие, ставни проблеми, подути лимфни възли на шията или подмишниците, лоша концентрация и слаба памет. Други изпитват зрителни смущения, вие им се свят, често имат чувството, че припадат, или наистина им се случва. При повече от 4 симптома се подозира, че това може да е свързано с особен вид умора.

Лекарите го наричат синдром на хроничната умора. Но кои са причините за нея? Отговорът на този въпрос продължава да затруднява медицината толкова много, че някои учени дори са поставили под съмнение дали изобщо съществува зависимост, или състоянието е резултат на случайност. Най-разпространеното мнение е, че в основата са психосоматични смущения в резултат на стрес, тревожност и прекалено много работа.

Ново проучване на изследователи от Корнелския университет в САЩ може да хвърли светлина върху биологичната причина. Те установяват, че пациентите с хронична умора имат променен чревен микробиом – „населението“ от микроби в червата.

При всеки човек съставът е уникален. Приликите са само в това, че съжителстват групи от добри (противовъзпалителни) и от лоши (болестотворни) микроби. Когато вражеската армия стане по-многобройна или се попълни от по-силни противници, възникват заболявания. Доскоро се смяташе, че те са свързани само със стомашно-чревната система. Но буквално всеки месец през последните 2-3 г. излизат данни за увреждания на отдалечени органи, които по някакав начин имат отношение към чревната флора.

Сега в списъка влиза и синдромът на хроничната умора. У чените доказват тезата си с изследвания, които установяват, че при над 83% от пациентите в проучването има патологично превъзходство на възпалителните микроби над полезните приятелски бактерии. Обяснението е, че след като причинят увреждания на червата, лошите бактерии преминават в кръвта и унищожават имунни клетки. Организмът не може да компенсира загубата и се стига до посгояният дискомфорт на хроничната умора.

Учените очакват откритието им да бъде потвърдено и в следващо, по-мащабно проучване. И да послужи за диагностичен тест.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини