От х:

Днес в x:

Автономните коли все още представляват риск на пътя

Тежката катастрофа с модела на Тесла Model S, завършила със смъртен случай, ни припомни, че технологиите за самоуправление са все още в началната фаза на развитието си.

Софтуерът използван в катастрофиралия автомобил е бил все още в процес на изпитване, за да бъдат отстранени всички възможни дефекти.

Докато не приключи разследването на трагичния инцидент, не знам със сигурност какво е причинило катастрофата – софтуерна или човешка грешка. Особено след появата на твърденията, че водачът е гледал Хари Потър в момента на удара. Всичко, което се знае, е че нито автопилотът, нито шофьорът са забелязали камиона, затова спирачките не са били задействани.

Автопилотът на Тесла използва камери и сензори за засичане на потенциални опасности. Камерите са били заслепени от блясъка на слънцето, докато радарът също не успял да задейства спирачките.

И Докато Елън Мъск се опита да омаловажи катастрофата в профила си в Туитър, е ясно, че съществуват редица пречки пред ежедневната употреба на технологиите за самоуправление.

Сензори

Когато няколко от сензори ви предоставят противоречива информация, на кой точно трябва да се доверите ? Изглежда, че точно такъв е бил случаят с катастрофана на Тесла, при която единият сензор е забелязал камиона, но погрешно го е интерпретирал като пътен знак.

Ремонтни дейности на пътя

Когато Delphi изпробваха на пътя автономния си автомобил по отсечка с дължина 3 400 мили през април 2015, инженерите трябваше да поемат конторла върху превозното средства в протежение на 50 мили. Причината ? Непредсказуеми градски условия с необозначени платна и ремонтни дейности.

Чували с пясък

Един от самоупрвляващите се автомобили на Google се сбълска с автобус през февруари, докато се опитваше да заобиколи чували с пясък на пътя. При опита лявата част на предницата на автомобила се удари в автобуса, предприел маневра за изпреварване. Колата засякла автобуса, но предположила, че той ще се откаже от опита си, същото допуснал и водачът зад волана.

Времето

Неблагоприятните метеорологични условия водят до проблеми с видимостта и при хората и при сензорите, на които разчитат технологиите за автономно управление. Дъждът намалява обсега и точността на лазерните сензори Lidar, пречи на видимостта на камерите и създава объркващи отражениия и отблясъци.

Хакерски атаки

Колкото по-високотехнологични стават автомобилите, толкова по-уязвими са на хакерски атаки. При автономните превозни средства, допълнителните компютри, връзката с интерент и сензорите увеличават вероятността за намеса в работата на автомобила. Изследователят Джонатан Пети доказа, че lidar лесно може да бъде накаран да вярва, че на пътя има препятствие, с помощта на лазерна показалка, това принуждава колата да забави, да спре или да завие.

Хората

Хората са отговорни за над 90% от автомобилните инциденти. Те биха могли да се окажат слабото звено и при полу-автономните превозни средства, особено когато автопилотите ги насърчават да се доверят на машината.

Други хора

Не само хората в самоуправляващия се автомобил, но и тези в другите превозни средства трябва да бъдат бдителни. Инцидентите със самоуправляващи се автомобили са два пъти повече в сревнение с конвенционалните автомобили.

В повечето случаи обаче, вината не е на самоуправляващите се автомобили, те обикновено са удряни отзад от невниматели или агресивни шофьори, несвикнали със склонността на самоуправляващите се превозни средства да се придържат стриктно към правилата. Google започнаха да програмират автомобилите си така, че да се държат по типичен за хората начин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини