От х:

Днес в x:

Руските предприятия и компании преминават от Intel към Елбрус

Завърши първия етап от прехвърлянето на софтуерния комплект FlowVision към платформата Елбрус. Ростех, МЦСТ и ТЕСИС излязоха със съвместно съобщение, че вече е създаден работещ прототип на 100% руска софтуерно-хардуерна платформа за извършване на инженерни пресмятания.

 Flowvision разполага с алгоритми за решаване на задачи в областта на газовата динамика и хидродинамиката, както и на процесите при горенето. Тази система се използва от предприятията за отбраната на Руската Федерация, в стратегическата промишленост, в ракетно-космическата област, авиационната и корабостроителната промишленост, както и в предприятията на Росатом.

С помощта на тази система със 100% руски хардуер и софтуер ще се правят необходимите изчисления за работата на тръбопроводите и компресорите за тях, за приводняването на космически апарати, аеродинамиката на корабите и самолетите и други.

Ръководството на IT-отдела на Обединената приборостроителна корпорация допълни, че техният продукт е съпоставим с по качество с аналогичните чуждестранни продукти и има конкурентна цена. Новият продукт ще се използва предимно за целите на отбраната на страната, както и в предприятията, подложени на чуждестранни санкции.

Към днешен ден FlowVision може да работи с 4-процесорния сървър Елбрус-4.4 и с работната станция Елбрус 401, които осигуряват локални и отдалечени работни места, както и изграждането на клъстъри за сложни изчисления.

Започна работата върху нови компютърни устройства и за потребителския пазар, в които ще използват руски процесори от още по-ново поколение.

Вече приключи работата върху руския процесор от ново поколение - осемядреният Елбрус 8С, а през 2018 година трябва да излезе следващият процесор от ново поколение Елбрус 16С с производителност над 512 гигафлопса.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини