От х:

Днес в x:

Учените откриха защо лошите ще продължават да правят лошотии

Изображение 1 от 3

    Въпреки нашата оптимистична вяра, че ще се държим почтено, когато сме изправени пред изкушението да действаме неетично, ние често пресичаме етичните норми, пишат Мириам Кучаки и Франческа Джино, автори на публикувано на сайта на американската академия на науките изследване. Изследването е относно хората с неетично поведение и нарушенията на паметта, вследствие които те нямат спомен за последните си неетични действия. Откритията са напредък за науката за нечестността, паметта и вземането на решения.

    Авторите предлагат като вероятна причина за това, след извършване на неетично действие, спомените за собствените постъпки на индивидите да стават по-завоалирани с течение на времето, психологическия стрес и дискомфорта, които злодеянията им причиняват на самите тях. Старата фраза за нещо, което& "тежи на съвестта", придобива научно измерение.

    В девет проучвания с 2109 участници изследователите показват, че неетичното поведение води до промени в паметта, така че спомените за неетични действия постепенно стават по-малко ясни и ярки, отколкото спомени от етични действия или други видове дейности. Учените наричат това объркване на паметта с течение на времето "неетична амнезия."

    Лошата новина е, че заради неетичната амнезия, хората са по-склонни да действат непочтено многократно с течение на времето.

    По цялото земно ;кълбо, нечестността е широко разпространено и често срещано явление.  В новините твърде редовно има репортажи за нарушения в бизнеса, политиката, спорта, образованието, здравеопазването, които струват милиони на обществото, всяка година. И макар че това със сигурност тревожно, тези действия са само малка част от непочтеността в обществата по света. Много хора, които смятат, че са честни въпреки това често мамят в данъците, крадат от работното място, незаконно изтеглят музика от интернет, имат извънбрачни връзки, използват обществения транспорт безплатно, лъжат, и така нататък. Загубите от това безспорно дребно мошеничество са изненадващо големи.

    Тези тревожни данни обясняват, поне отчасти, защо учени от различните дисциплини, от право и икономика, до психология и мениджмънт са все по-заинтересовани да изучат феномена - кога и защо хората, дори и тези, които твърдят, че ценят морала, често действат неетично.

    Все още знаем малко за това, защо хората продължават с неетичното поведение в течение на времето. Тъй като нечестните постъпки често водят до чувство за вина, разкаяние, или други негативни емоции , бихме очаквали, че хората ще избягват да повторят неетичните си действия. Въпреки това, има анекдотични доказателства в различни области, които показват, че се случва точно обратното. "Ето, ние идентифицираме една от възможните причини за персистираща нечестност: Неетичните действия често биват забравени; спомените за неетично поведение стават по-малко ясни и ярки с течение на времето, отколкото тези за етични действия или други видове положителни и отрицателни поведения", пишат учените.

    Особеностите на нарушената памет при "нечестните" хора учените синтезирали в таблици. От тях можем да видим например, че този тип в сравнение с етично постъпващите е склонен повече да помни неетичните постъпки на другите. А когато си спомня своето поведение, това са все спомени за етични постъпки...

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини