От х:

Днес в x:

ООН с резолюция срещу национализирането на интернет пространството

Мнозина алармират, че създаването на капсулирани интернет пространства от страни, като Северна Корея, Китай, Русия и Иран може да има пагубно влияние за развитието на глобалното онлайн пространство. Фрагментирането на Глобалната мрежа има потенциал да уеднакви оналйн пространствата с физическите, в които преминавайки географски граници, вие подлежите на щателни проверки, представяне на документ за самоличност и въобще проблеми. 

Именно тези страхове са изразени в специална резолюция на ООН, приета в края на миналата седмица. Документът, озаглавен „Разпространение, защита и прием на човешките права в Интернет” (pdf) ефективно прехвърля изискването за спазването на човешките права офлайн в Интернет пространството, коментират от The Register.

Сериозна съпротива срещу приемането на резолюцията са оказали няколко страни, между които Русия и Китай, които са настояли за премахването на текстове от нея. Конкретните текстове са засягали изказаната нужда от запазването на открити и свободно достъпни интернет пространства и осъждането на практиката хора да бъдат преследвани за изразени от тях позиции в Интернет. Именно опозицията на Китай, Русия и няколко други страни с подчертано авторитарна форма на управление забавиха приема на резолюцията с един ден. Сред противниците на резолюцията, освен държави с деспотични режими като Катар и Саудитска Арабия, тук личат неочаквано и имена на държави, като Индия и Южна Африка.
 

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини