От х:

Днес в x:

Хората, които правят дъжд (видео)

Това не е поредната конспиративна история. Хората не от вчера се опитват да променят климата в своя полза. В наше време това не изглежда добре - нито правенето на облаци, нито теориите за правене на облаци и различните контрейлс, кемтрейлс и ХААРП. Но преди двадесетина години учените, които се занимавали с това били на почит. На 27 април 1997 година Ню Йорк Таймс публикува материал за кончината на Бърнард Вонегът, брат на писателя Кърт Вонигът. Физикът починал на 82-годишна възраст от рак. Именно той е един от двамата изследователи, които първи измислили как да се изваляват повече дъждовни капки от облачната покривка. 

Преживе д-р Вонегът е изтъкнат професор по атмосферни науки в Държавния университет на Ню Йорк в Олбъни. Въпреки че официално се оттегля през 1985 г., продължава да работи в кабинета си в университета до самия си край.

Неговите проучвания на метеорологичните явления са върху светкавиците, торнадо, гръмотевичните бури. Той развива и проучва теории за ролята, която електрическите заряди играят във формирането на валежите, както и за образуването на торнадо.

Д-р Вонегът работел в изследователската лаборатория на General Electric в Schenectady по времето, когато техниката на "засяване" на облаци се заражда през 1940 година. Негов колега, Винсънт Джей Шефер открива, че едно малко зърно сух лед предизвиква образуването на милиони ледени кристали, когато попадне в облак от водни капки под точката на замръзване.

Д-р Вонегът скоро установил, че сребърният йодид дава по-добри резултати, отколкото сухият лед. Досега не е открит друг процес за образуване на дъжд, който да действа толкова ефективно.

Комерсиалните рейнмейкъри използват метода днес, за да контролират сушата в някои части на западната част на САЩ, Австралия и другаде. Това пише авторитетният Ню Йорк Таймс през 1997 год.

Но изменението на времето може да доведе до съдебни спорове, продължава изданието. Компаниите за създаване на дъжд, казват метеоролозите, трябва да действат с повишено внимание поради страх от съдебни искове от хората, които може да пострадат от дъжда или да се оплачат от предизвикването на наводнения.

Д-р Вонегът работи с д-р Шефер и нобеловия лауреат Ървинг Ланглър по проект на военните за превръщането на мъглата и облаците в дъжд и изчистването на облачно небе.

Сребърният йодид се използва до днес и в България. Той е именно онова скъпоструващо средство, с което се води борба с градушките, или по-точно не се води у нас. Начинът, по който става това метеоролозите наричат "конкуренция". Ако градушката вече се е образувала, нищо не може да я спре, но с внасянето на сребърен йодид в облака се формират множество ситни кристали, вместо един голям колкото орех примерно.

А във видеото, за което е трудно да се установи от кои години е оригиналът, виждаме Джереми Кларксън до една необикновена машинария наред пустошта. Водещият на "Top Gear" пътува до Мисисипи, за да стане свидетел на експеримент на НАСА, който създава ...огромно количество шум. Този шум е специален, а в резултат виждаме образуването на изключително бял облак, а след това започва да вали. И това не е конспирация, а материал на BBC. А стендът, който е наистина на НАСА и наистина вдига зверски шум, продължава да работи до наши дни. Можете да видите един от най-новите тестове на двигател тук, също и изключително белия облак, който се образува, само няма информация дали после е валяло...

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини