От х:

Днес в x:

Задължително носете здравната си книжка през отпуската, съветва НЗОК

Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка. Този съвет отправят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в сезона на летните отпуски и почивки.

От Касата припомнят, че при нужда с книжката може да бъде получена медицинска помощ по линия на НЗОК. Представяйки здравноосигурителната книжка, съдействие може да бъде потърсено от всяко джипи. Общопрактикуващите лекари получавали заплащане от НЗОК за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи.

От Здравната каса обръщат внимание, че ако в лечебното заведение от пациентите бъде поискано да заплатят, те трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми.

При нужда от спешна и неотложна медицинска помощ, гражданите трябва да се обърнат към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивават. Оказаната им помощ не се заплаща.

Хронично болните могат да получат предписаните и медикаменти или диетични храни в аптеки, които работят по договор с НЗОК на територията на цялата страна. Изключение правят лекарствени продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. От Здравната каса предупреждават, че тези рецепти могат да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна каса, която е на територията, на която е направен избор на личен лекар.

В случай, че се наложи да се ползват стоматологични услуги, нуждаещият се може да посети всеки зъболекар, работещ с НЗОК, за да получи необходимата му първична дентална помощ. Той трябва да предостави здравноосигурителната си книжка, за да може зъболекарят да впише извършените дейности.

Ако се налага постъпване в болница, от Здравната каса съветват пациента да се обърне директно към най-близката болница, където да бъде прегледан и да му бъде издадено направление по необходимата клинична пътека. Пациентът трябва да заплати само потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни в годината.

Специалистите от НЗОК съветват в случай на пребиваване в друг здравен район за срок от един от пет месеца, да се направи временен избор на джипи. Това става като се попълни регистрационен формуляр за временен избор, който може да се „изтегли“ от сайта на НЗОК - www.nhif.bg, меню „Вие питате“, или да се закупи от книжарница за медицинска документация. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва пациента  за периода на пребиваването му на новото място. При временен избор гражданинът разполага с всичките си права по реда на здравноосигурен. Лекарят е длъжен да оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен изборът, тъй като от нея пациентът е включен в пациентската листа.

Избраният лекар може да извършва прегледи, да издава направления за консултация с лекар специалист, да издава направления за изследвания или за хоспитализация и да изписва лекарства. Получаващите лекарства за хронично заболяване по линия на НЗОК, трябва да заверят рецептурната си книжка в РЗОК по местообитаване.

От Здравната каса са се погрижили да отправят съвети и към тези, чиято почивка е свързана с пътуване в друга държава членка на ЕС. Те трябва да си извадят предварително европейска здравноосигурелна карта или временно удостоверение, което я замества.

Европейската здравноосигурелна карта се издава в срок от 15 дни във всеки клон на банка ДСК. Временното удостоверение пък може да се получи в срок от 2 дни от РЗОК.

От Касата уточняват, че тези документи не са задължителни, но са препоръчителни, тъй като осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Изрядният здравноосигурителен статус е задължително условие при тяхното издаване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини