От х:

Днес в x:

От БХК искат закриване на две организации по подозрения за готвен преврат

Закриване на организациите „Български воински съюз „Васил Левски“ и „Българско национално движение „Шипка“ са поискали от Българския хелзинкски комитет на 21 юни т.г., съобщиха от правозащитната организация.

Мотивът на БХК е, че двете дружества създавали тайни или военизирани структури.

Сега от БХК са намерили мотиви, с които пледират за: "съставомерни деяния на лица, свързани тези организации: образуване и ръководене на организация, която си поставя за цел да извършва престъпления (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта)".

С подобни предположения от БХК искат прокурор да подаде иск до компетентния окръжен съд за прекратяването на тези юридически лица.

Предположенията на БХК се базират на данни, добити изцяло от собствената Интернет страница на двете сдружения – www.bnoshipka.org, както и от публикации и интервюта, отразяващи дейността на организациите в медиите.

"На сайта си те проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“, се казва в мотивите на БХК.

Според правозащитниците, от двете сдружения обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“.

Данните за сформиране на паравоенни формирования от организациите бяха потвърдени през януари тази година от техни представители – Владимир Русев и Красимир Симеонов.

В интервю за радио „Дарик“ те заявиха, че набират „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“. Отново на сайта си те са обявили българската държава за „нелегитимна“, а партиите – за „незаконни и излишни“.

От общата им Интернет страница е видно, че двете антисистемни формирования са обединени в „Комитет за Национално Спасение „Васил Левски“ („Комитетът“), който е обявен за „обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка“.

Според сайта на двете организации „Комитетът“ трябва да действа като „преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация“.

По твърдения на техни представители, формированията имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души.

През последната седмица те добиха публичност с побой над протестиращи срещу посещението на руската прокремълска рокерска група „Нощни вълци“ в Бургас. Те са и едни от първите организации, които през 2015 г. сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница, за което БХК подаде сигнал до Районна прокуратура – Бургас също на 21 юни тази година, се казва в мотивите на правозащитниците.

Припомняме, миналата седмица пък името на БХК неофициално бе замесено в историята за Ахмед Чатаев – Едноръкия, сочен като организатор на терористичното нападение на летището в Истанбул от 28 юни т.г. Преди години той е освободен от наш съд с протекцията на правозащитна организация.
Чатаев е имал статут на политически бежанец и се е ползвал с всички права като такъв в България. Това обясни адвокат Веселин Георгиев, който е представлявал Чатаев у нас. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини