От х:

Днес в x:

Президентът подкрепи антикорупционния закон

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи проекта за Закон за противодействие на корупцията и предупреди, че той няма как да проработи, ако е плод на компромис.

На антикорупционен форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, Плевнелиев призова политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет. Държавният глава беше категоричен, че антикорупционният закон може да осигури легитимна база за борбата с това явление.

Времето на правителството на Пламен Орешарски беше определено като период на най-висок период на корупцията, беше достигнато нивото на злоупотреба с власт. Протестите бяха здравословна реакция на обществото, но тя не може да реши проблемите сама по себе си, посочи Плевнелиев. Нивото на корупция остава неестествено високо.

Корупцията функционира като данък за обществени услуги и е тревожно, че се възприема за нещо нормално. Най-тежката степен е установяването на частен контрол върху контролните и правоприлагащите органи, посочи още той като съобщи, че според него най-тежко е поразена енергетиката. Днес в България всеки трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от "Големия шлем", каза още държавният глава.

"Белене" е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на прозрачност, как държавата подкрепя гигантски проекти без оценка на икономически ефект, без договор, без нищо. Усещането за корупция е най-силно, когато липсва усещане за справедливост и няма ефективна съдебна система, заяви Росен Плевнелиев.

Във форума участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, правосъдния министър Екатерина Захариева и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини